Édes, savanyú, sós, forró, keserű és égő, egyszerre. Az ételek hihetetlen sokfélesége elsőre megdöbbentő lehet, de hidd el, távozáskor hiányozni fog az íze. Az ételek szinte minden sarkon vannak és nagyon kedvező árakon. A helyiek alig főznek és nem használnak helyi élelmiszer-árusokat. Ne felejtse el kipróbálni a bódé ételeit, amelyek nem a turisták számára vannak kialakítva, mint a fő turisztikai területeken és szállodákban.

Tippek az étkezéshez Srí Lankán

A nemzeti étel a rizs és a curry. De nem egy curry fűszert ismerünk itt, hanem egy forró keveréket zöldségekkel, hússal vagy halakkal. A Srí Lanka-i lakosok még curry-t is reggeliznek. Ha nem teljesen szereti a fűszeres ételeket, jelentősen figyelmeztetnie kell a személyzetet. Készülj fel arra is, hogy Sri Lankán aligha fogsz találkozni megfelelő steak-kel. Mint minden tengerparti államban, helyi friss halakkal rendelkeznek, és általában az étterembe érkezéskor egy menü helyett a pult látható, ahol az aktuális menü látható. Csak válassza ki a legjobb darabot és a beállítás módját.

Čatní (chutney)

Fűszeres gyümölcs- vagy zöldségszósz. Valószínűleg mangó chutney-val találkozhat.

Sambal

Forró chili szósz. A leggyakoribb változat a kókuszreszelékből készült félszambal.

Rótí (Roti)

Helyi típusú sütemény. Ezek kenyérpalacsinták, amelyek kiválóan kiegészítik a mártásokat. Ehetnek azonban önállóan is.

Lamprais

A holland kultúra maradványa. Ezek rizs, húsos pogácsák, tojás és zöldség, banánlevélbe csomagolva és sütve.

Appam (Hoppers)

Rizslisztből és kókusz tésztából készült palacsinta. Általában reggelire szolgálják fel. A palacsintáinkhoz hasonlóan többféleképpen is fogyaszthatók édes és sós változatban.

Dhal

Helyi klasszikus. Kókusztejben főtt vörös lencse. Minden curry-ünnep alapja.

Élelmiszerárak Srí Lankán

Az élelmiszer Srí Lankán nagyon olcsó. A tenger közelségének köszönhetően az ár töredékéért kaphat friss halat és kagylót, mielőtt Európában megszerezné.

  • Friss kókusz kb. 40Rs
  • Rizs és curry kb. 500Rs
  • Grillezett hal kb. 1000 Rs
  • Rántott rizs kb. 500 Rs
  • Humr cca 400Rs

Az árak tájékoztató jellegűek.

Hol találhatja magát legjobban Srí Lankán

Mint minden országban, a szabály az, hogy ott találja magát a legjobban, ahol a helyiek járnak. Számos turisztikai vendéglőben ízlésünkhöz igazítják az ételeket, és nem annyira hiteles. Határozottan jobb kipróbálni kisebb büfékkel, étkezőkkel vagy standokkal, mint a neves éttermek. Ha magánszállást választ, például a Lonely Planet útmutatója szerint, mindenképpen javasoljuk, hogy próbálja ki az otthoni főzést, amely minden bizonnyal felajánlja Önnek - az árak nem sokban különböznek az éttermek áraitól.

Mit kell tudni ezután Srí Lankáról

Tudsz mindent Srí Lankára-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet