Srí Lanka egyike azon szigeteknek, ahol feltétlenül nem tapasztalhatja meg az unalmat, és amely minden elvárásának megfelel majd egy egzotikus ázsiai nyaralás során. Végtelen strandokat fog látni a parton, tiszta türkizkék tengert, sokszínű és szinte érintetlen természetet, beleértve dzsungeleket és dombokat. Ez a paradicsom sokkal többet kínál, de a kérdés az, hogy elszakad-e a szörföléstől, amely nagyon népszerű a szigeten.

Alapinformációk

Turisztikai vízum

vízum szükséges

Egész évben

Az időjárás egész évben alkalmas utazásra

Srí Lanka-i rúpia

Az arány 0,13 CZK körül 1 rúpia

Jegyek 12000 CZK-tól

Prágai jegy ára

Miért kellene Srí Lankára menni

Sok ok miatt. Az aktív vakáció kedvelői, de a kisgyermekes családok is jól érzik magukat. Egész nap szörfözhet a napsütötte strandokon, gyermekei szórakozhatnak a gyönyörű kék medencében, vagy a központi részen több hegyi túrát is kipróbálhatnak, vagy ellátogathatnak a sok tucat gazdag történelemmel rendelkező palota közül, amelyek többnyire a Siddhartha látogatásához kapcsolódnak.

Srí Lanka fővárosa

Srí Lanka hivatalos fővárosa Sri Jayavardanapura Kotte, rövidítve Kotte. Colombo legnagyobb városának egyik külvárosa, a főváros pedig 1977 óta van. Addig Colombo volt. Az új Parlament épületén kívül más kormányhivatalok kezdtek ide költözni 1982-ben.

Srí Lanka zászlaja

Sárga oroszlán, aki kardot tart, mint a hatalom szimbóluma piros háttéren. Zöld és a narancssárga csík a hindu tamilokat és a muszlim mórokat szimbolizálja. Négy sárga a jegyek a buddhista értékek - kedvesség, együttérzés, öröm és béke - emlékére szolgálnak.

Srí Lanka lakossága

Srí Lankán több mint 22 millió lakos él. A legtöbb nemzetiség a szingaléz, a tamil és a muszlim.

Nyaralás Srí Lankán

Sok ünnepet tartanak Srí Lankán. Egyeseknél nem lehet meghatározni a pontos dátumot - például a muszlimoknál a hold fázisa, a hinduknál asztrológiai számítások alapján.

Poya napjai teliholdi ünnepek. Manapság az emberek nem mennek dolgozni, és nem szabad alkoholt árulniuk vagy fogyasztaniuk. Ez a korlátozás azonban nem vonatkozik a turistákra, és az alkoholt az éttermekben szolgálják fel.

A legnagyobb és legfontosabb fesztivál a kandai Esala perahera (július / augusztus). 10 napos táncosokkal, művészekkel és elefántokkal teli ünnepségek. Az ünnepek színesek és nagyon fotogének a turisták számára.

A második legfontosabb ünnep a Duruthu perahera Colombóban (január), telihold napján. Ünnepeljük Buddha első látogatását Srí Lankán.

Vesak májusban emlékezik meg Buddha születéséről és a Nirvánába való belépéséről. A buddhisták virágokat és gyertyákat visznek a templomokba. Az ünnepségek az Ádám-hegyi zarándoklattal zárulnak.

Itt ünneplik a karácsonyt 25.12-én. és az új év április 14-re esik, és egész héten ünneplik.

Srí Lanka címere

Az embléma alapja megegyezik a zászlóval. Oroszlán kardot tart. Továbbá arany lótuszszirmok koszorúja, kék gyűrű és arany rizsfül koszorú. Fent van az élet kék buddhista kereke (dharmachakra). Az embléma alatt egy arany bögre (punkalasa), oldalán pedig egy arany nap és hold.

Srí Lanka pénzneme

Srí Lanka-i rúpia=0,13CZK (az információk 2020.4.6-tól származnak), de javasoljuk, hogy mindig ellenőrizze az aktuális árfolyamot.

Pénzt válthat a repülőtéren. Miután felvette a poggyászát, találkozni fog a pénzváltókkal. Mindegyiküknek ugyanaz a tanfolyama, de arra csábítanak, hogy váltson velük. Ideális, ha amerikai dollárokat vagy eurókat hoz cserére. Saját tapasztalataink alapján azt javasoljuk, hogy pénzének nagy részét kicserélje kisebb bankjegyekre. Az 1000R nagy érték a Srí Lanka-i emberek számára, és gondjai lehetnek azzal, hogy visszatérjen hozzád. Például. tuk-tukáři.

Azt is javasoljuk, hogy vigyen magával minél több készpénzt. Előfordulhat, hogy egyes ATM-ek nem számítanak fel díjat. Vagy csak a Visa-n dolgoznak, vagy csak a Mastercard-on. Alternatív megoldásként, ha mindkét típusú kártyája van, akkor mindkettőre legyen elegendő pénze.

Árak Srí Lankán

Srí Lankán az alkoholfogyasztás és az étel a mi szabványaink szerint olcsó. Ezzel szemben az alkohol és a cigaretta drágul. Az italok árai minden bizonnyal ugyanazon italmenüben jelennek meg Önnél, mint nálunk, azonban nagyobb italunk árához hozzávetőlegesen fél pohárral jut el Csehországhoz képest.

A legolcsóbb közlekedési lehetőség egy busz, de az Ön kényelme érdekében a tuk tukot ajánljuk + érdekes élmény. A kilométerenkénti ár kb. 50R, és ha a sofőr többet mond, mindenképpen egyeztessen az árról.

TIPP

Nejdražší na Srí Lance jsou vstupy na památky.

Példa árak:

 • Étel egy közönséges étteremben kb. 250R
 • Helyi sör kb. 300R
 • Importált sör kb. 500 Rs
 • Víz kb. 50Rs
 • Cigaretta / Marlboro / kb. 1500R
 • Csomag 500 literes ceiloni teáskanna
 • Fűszeres táska kb. 300 Rs
 • Friss kókusz kb. 40Rs
 • Rizs és curry kb. 200Rs
 • Felvételi Sigiriya körülbelül 4000R
 • Yala Nemzeti Park kb 3000R + 5000R dzsip bérlés
 • Horton Plains Nemzeti Park kb. 3000R
 • Dambulla cca 1500Rs
 • Pinewalla cca 2500Rs
 • Millenium cca 3000Rs
 • Buddha fogának temploma kb. 1000R

Oltás Srí Lankán

Az utazás előtti oltás nem kötelező, csak ajánlott:

 • Sárgaság
 • B sárgaság
 • Tífusz
 • Tetanusz

Az oltás mellett jó, ha egy minőségi taszítót is magával visz. Srí Lankán, különösen a turisztikai területeken, nincs malária kockázat, de a dengue-láz kockázata nőtt. A szúnyoghálóknak minden szállás részének kell lenniük, de ha a sajátját veszi, akkor nem ront el semmit. + magas faktorszámú fényvédő !!!

Srí Lankán tartózkodása esetén mindenképpen be kell tartani a trópusi országokban való tartózkodás alapvető higiéniai szabályait, ideértve a megfelelő oltásokat is, vagy maláriaellenes szerek használata, és óvatosság az ételek és italok fogyasztása során. Egészségügyi problémák esetén figyelembe kell venni, hogy az általánosan elérhető egészségügyi ellátás nem olyan szintű, mint az EU-országoké. A magasabb kategóriájú szállodákban tanácsos orvosi rendelést kérni.

Vízum Srí Lankára

2020. január 31-től a Srí Lanka-i kormány 46 kiválasztott országba, köztük Csehországba, felfüggesztette az ingyenes elektronikus turisztikai vízumok kiadásának kísérleti projektjét, miután Srí Lankára érkezett. A Srí Lankára turisztikai céllal utazó cseh állampolgárok vízumdíjat kötelesek fizetni 2020. február 1-jétől.

Ha turisztikai céllal utazik Srí Lankára, látogasson el a http://www.eta.gov.lk/slvisa/ oldalra és szerezzen elektronikus utazási engedélyt.

Biztonság Srí Lankán

A bűnözés Srí Lankán nagyon alacsony. Kismértékű lopás a lehető legnagyobb mértékben előfordulhat, ezért elsősorban azt javasoljuk, hogy őrizze meg személyes holmiját, és ne tegye feleslegesen azokat.

A legveszélyesebb valószínűleg az úton való mozgás. Ezen a szigeten nincsenek szabályok. Jelzőlámpák, átmenetek. Nagyon óvatosnak kell lenned. A turisták halálának leggyakoribb oka a közlekedési balesetek. De ha éber vagy, akkor semmi sem fog történni veled.

TIPP

A nőknek nem szabad feleslegesen kitenniük és provokálniuk. Főleg a turistán kívül területeken. Válasszon hosszabb szoknyát, és kéznél legyen egy könnyű sál a vállán.

A helyiek nagyon kedvesek. Főleg azért, mert a pénzét akarják. Különböző módon vonzanak és kínálnak szolgáltatásaikat. Legyen különösen óvatos a forgalmas strandokon. A szolgáltatások nyújtása normális, de némelyik tolakodó és idegesítő, és néhány perc múlva több is megérkezik. Ha nem érdekel mindent megvásárolni, javasoljuk, hogy hagyja figyelmen kívül az eladót. Miután beszélt velük, nehéz megszabadulni tőlük. De ha érdekelnek szolgáltatásaik (masszázsok, sznorkelezés) vagy termékek (ajándéktárgyak), akkor alkudhat. Általános szabály, hogy ha az ár nincs megadva, akkor alkudhat, és senkit sem sérthet meg. Épp ellenkezőleg, muszáj, mert az eladók többsége a bőrszín alapján határozza meg az árat.

Érdekes tények Srí Lankáról

Rúdhorgászok - bár már hatékonyabb halászati módszereket alkalmaznak, a rúdhorgászokkal valahol mégis találkozhatunk. Elsősorban azért, mert térítés ellenében fényképeket készíthet róluk. Egyesek számára ez a fő megélhetés.

Támogathatja a helyi állatokat is. Például. elefánt árvaház, ahol végre megsimogathat egy elefántot, vagy fürödhet vele, vagy egy teknősfarm. Ezeket az intézményeket főleg állatok megsegítésére és megmentésére használják.

A helyieknek megvannak a maguk szokásai, amelyeket be kell tartani. Ne fedje fel magát fölöslegesen, ne rázza meg a bal kezét, és ne használja étkezés közben (a bal kéz tisztátalan, a háttér tisztítására szolgál), ne készítsen képeket Buddha hátuljával, ne dohányozzon a nyilvánosság előtt (turisztikai területeken ezt tolerálják).

Fontos kapcsolattartók

Srí Lanka-i vészhelyzet esetén hova kell felhívni?

 • Mentőszolgálat: 110
 • Nemzetbiztonsági vonal: 118
 • Rendőrség: 119
 • Kormányzati támogatás: 1919

Srí Lanka körzetszáma +94.

Kapcsolatok a Cseh Köztársaság delhi nagykövetségén:

Cím:

Csehország nagykövetsége 50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, 110 021 Újdelhi

Telefon: + 91-11-2415 5200 Segélyvonal: +91 9910999460

E-mail: newdelhi@embassy.mzv.cz

További kapcsolattartók a https://www.mzv.cz/newdelhi címen találhatók

Mit kell tudni ezután Srí Lankáról

Tudsz mindent Srí Lankára-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet