Új-Zéland, a Maori Aotearoa egy állam a Csendes-óceán délnyugati részén, a Csendes-óceánon. Két nagy szigetről, északról és délről, valamint más kisebb szigetekről áll. A legközelebbi szomszédos állam körülbelül 2000 km távolságra van Ausztráliától.

Alapvető információk Új-Zélandról

Turisztikai vízum

Legfeljebb 3 hónapos tartózkodásra nincs vízum, de NZeTA regisztráció

decembertől márciusig

Optimális hónapok az utazáshoz. Nyár van Új-Zélandon

Új-Zélandi dollár

A tanfolyam 15 CZK körül van 1 NZD-ért

Jegyek 22 000 CZK-tól

Prágai jegy ára

Miért érdemes Új-Zélandra menni

Új-Zéland olyan ország, amely nagyon jó hírnévnek örvend az úti célok között, ahová egész Európából, Észak-Amerikából és különösen Ázsiából érkeznek utazók. Ez azért van, mert gyönyörű és tiszta természettel rendelkező ország, biztonságos ország, ugyanakkor ipari és mezőgazdasági szempontból rendkívül fejlett ország. És viszonylag a legtávolabbi is. Merre tovább? Talán csak az Antarktiszon vagy a Tűz földjén …

Új-Zéland számos lehetőséget kínál az utazóknak, hogy felfedezzék az országot, megismerjék és jól érezzék magukat. Függetlenül az utas pénzügyi helyzetétől. A legdrágább tétel természetesen egy jegy, majd az utazók által látogatott különféle helyek közötti szállítás díja. Az egyéb kiadások azonban az utazók által választott éjszakai szállás típusa és a látnivalók meglátogatása szerint módosíthatók.

Új-Zéland fővárosa

Új-Zéland fővárosa Wellington. Az Északi-sziget délnyugati csúcsán fekszik, és a világ legdélibb fővárosa. A város viszonylag kicsi, a lakosság száma csak körülbelül 180 ezer. Ez azonban egy nagyobb agglomeráció része, amely körülbelül 50 km-re terül el északkeletre. A városba a legelterjedtebb szállítóeszköz repülővel vagy hajóval. A South Island felé tartó hatalmas kompok bármely pillanatban indulnak Piktonba Wellingtonból.

Wellington lakossága túlnyomórészt európai és ázsiai. Közülük sokan a kikötőben, de az államigazgatásban is dolgoznak.

A városnak gazdag története van, amelyet Jules Verne már itt is elmesélte történeteinek kezdeteivel, például a 2 éves vakáció című regényének hősei elhagyják Wellingtonot. A város azonban nem inspirálja az egyszerű turistákat, akik komppal érkeznek a kikötőbe. Mielőtt eljutna a történelmi központba, át kell vándorolni a vonzó és forgalmas kikötőn, valamint a kikötőt körülvevő dokkoló épületeken.

Új-Zéland zászlaja

Új-Zéland zászlaját kék téglalap alkotja, amelynek felső sarkában Nagy-Britannia Egyesült Királyságának szimbóluma található. A következő csapkodó részen négy vörös csillag látható, a Déli Kereszt csillagképének formájában.

Új-Zéland népessége

Nagy-Zéland mindkét szigetének csaknem 4,5 millió lakosa van, harmaduk Aucklandben él. Új-Zéland fehér embereinek többsége a gyarmatosítók leszármazottja, akik Új-Zélandra jöttek új életre. Azonban sok ázsia is itt él, és természetesen a mórok, a szigetek eredeti lakói.

Nyaralás Új-Zélandon

Új-Zélandon a következő típusú ünnepeket különböztetjük meg: nemzeti, helyi, keresztény / hagyományos. A legtöbb munkaszüneti nap van, amelyekből összesen 10. Amikor munkaszüneti napról van szó, a nap ingyenes, és a legtöbb üzlet bezárt. A helyi ünnepek nem érvényesek az egész országra, ezek helyi / regionális ünnepek. Manapság csak a környékbeli emberek szabadok. A munkaszüneti napok:

  • 1.1. - Újév napja - Újév
  • 2.1. - Újév utáni nap - az újév utáni második nap
  • 6.2. - Waitangi nap - Új-Zéland nemzeti ünnepe
  • mozgó dátum - nagypéntek - nagypéntek
  • mozgó dátum - húsvét hétfő
  • 25.4. - Anzac-nap - háború áldozatainak napja
  • június 1., hétfő - a királynő születésnapja
  • Október 4. hétfő - Labor ünnepe - Labor ünnepe
  • 25.12. - Karácsony napja - 1. karácsony napja
  • 26.12. - Boksznap - 2. karácsonyi ünnep

Új-Zéland címere

A címer pajzsból áll, amelynek első mezejében a Déli Kereszt csillagképe található, a másodikban vörös alapon arany gyapjú, a harmadikban gabonaköteg, a negyedikben pedig keresztezett cséplőgép és egy kalapács. A tengelyben van egy oszlop és rajta három vitorlás. Szent Edward koronája a pajzs felett lebeg. A pajzshordozók fehér ruhás nő, vállán nemzeti zászló és taiaha lándzsával ellátott maori főnök. A pajzshordozók páfrányon állnak, szalaggal, Új-Zéland felirattal.

Időeltolódás

Új-Zéland és Csehország között 11 óra az időeltolódás. Ez a váltás az 1 órával elmozdulhat mindkét irányba abban az időszakban, amikor a nyári időszámítás megváltozik (a változtatás dátumai általában nem ugyanazok).

Új-Zéland pénzneme

Az új-zélandi dollár (NZD) a törvényes fizetőeszköz Új-Zélandon. Egy NZD-nek 100 centje van. Találhatunk érméket 10, 20 és 50 centért, valamint 1 és 2 NZD-ért. A bankjegyek: 5, 10, 20, 50, 100 NZD. 1 NZD-t lehetett vásárolni Csehországban 2019-ben 15,60 CZK-ért.

Árak Új-Zélandon

Az Új-Zéland turistáinak legnagyobb tétele általában a szállítás és az éjszakai díjak. A benzin / dízel viszonylag olcsó, de nagyobb tétel az autó / lakókocsi kölcsönzés vagy. szállító buszok, vonatok, kompok. Az üzemanyag ára 2019-ben hasonló volt, mint Csehországban, a legolcsóbb lakókocsi bérleti díja napi 100 NZD volt, a szállítás ára körülbelül 3–5-ször magasabb, mint nálunk.

Szálláshelyek esetében a legdrágábbak a szállodák. Itt szobánkénti ár naponta körülbelül 100 NZD. Érdemes különféle kategóriájú (lila / kék / zöld) kempingeket használni, ahol akár ingyen, akár 8 és 32 NZD közötti térítés ellenében éjszakázhat.

Az éttermekben való étkezés drága, mint Németországban. Hal és chips azonban 12 NZD-ért vásárolható meg. Ha az utazók maguknak főznek, ki fogják használni a nagy áruval töltött szupermarketek választékát, mint Nyugat-Európában. Az árak szintén hasonlóak az angliai vagy németországi árakhoz. Lehet vásárolni kenyeret 3-ért, egy üveg jó bort 10–15 NZD-ért. A gyümölcsök és zöldségek drágák, de a sajtok ízlésükkel és árukkal lepik meg. A legtöbbet kelkáposzta kenyeret árulják, amelyek olyan drágák, mint egy üveg bor. A helyiek műanyagnak nevezik őket.

vízum Új-Zélandra

A Cseh Köztársaságból érkező utazóknak nincs szükségük vízumra a 3 hónapos tartózkodáshoz. Viszont kérniük kell az NZeTA (Új-Zélandi Elektronikus Utazási Hatóság) regisztrációt, és a regisztrációért 12 és 35 NZD idegenforgalmi adót kell fizetniük. Az NZeTA jóváhagyása elektronikus úton történik - általában 3 napon belül. Van azonban egy kivétel - a tanulmányi vagy munkahelyi vízummal rendelkező utazóknak, valamint az elfogadott turisztikai vízummal rendelkező utazóknak nem kell NZeTA-t igényelniük.

Az NZeTA kitöltéséhez és így a belépéshez rendelkeznie kell: útlevéllel, amelynek legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie az Új-Zélandról tervezett visszatérése után, büntetlenségről, elegendő pénzeszközről és oda-vissza jegyre.

Megadhatja az NZeta űrlapot akár a mobilalkalmazáson keresztül (ahol néhány pénzt megtakaríthat), akár klasszikusan számítógépen keresztül. Ne felejtsd el az NZeT-t egyeztetni az utazás előtt, nélküle nem kell felszabadulnod egy repülőgépre.

Látogatási vízum=Visitor Visa - https://www.immigration.govt.nz/

Érdekes tények Új-Zélandról

Első pillantásra ez nem tűnik úgy, de Új-Zéland meglehetősen hatalmas. És nagyon hosszú. Az Északi-sziget csúcsa és a déli utolsó szikla közötti távolság csaknem 1200 km. Olyan, mint a szicíliai Prágából.

Az utazóknak el kell dönteniük, hogy melyik részt akarják utazni, és melyiket hagyják el más időre. A zord természet, a hegyek, a vizek és a gyönyörű tájképek kedvelőinek a Déli-szigetre kell összpontosítaniuk, különösen annak legdélebbi részére. Azok, akik kevesebb mint 2 hónap alatt szeretnék beutazni az egész országot, tudatában kell lenniük annak, hogy mindent látnak a gyorsvonattól kezdve, és inkább azt választják, hogy melyik részt hagyják ki. Akár elhaladnak a déli sziget vonzó déli része felett, akár a déli sziget közepén indulnak, és északra utaznak az északi sziget csúcsán fekvő gyönyörűen meleg dűnékig.

Új-Zéland gyönyörű és tiszta természettel rendelkezik, és mindenki igyekszik így megőrizni a jövő generációi számára. Ezért vannak mindenhol - még a repülőtereken is - útmutatások arról, hogyan kell viselkedni a természetben. Súlyos pénzbüntetés alatt tilos a szemetet vadonba dobni, ürülékkel szennyezni és tüzet gyújtani a fenntartott területeken kívül. Nem szabad éjszakázni a vadonban, csak erre kialakított táborokat használhat.

A napi útvonalak tervezésénél nemcsak az egyes megteendő helyek közötti távolságokat, hanem az utak állapotát is figyelembe kell venni. Csak néhány autópálya van az országban, mind csak az Északi-szigeten. Nagyon nagy sebességre nem lehet számítani a helyi és az állami utakon. Mindkét sziget azonban hegyvidéki, és sok szerpentin várja a sofőrt fel- és leszálláskor. Tehát nincs sok egyenes és jól elrendezett szakasz. Az utak nagyon jó állapotban vannak, de a helyiek általában keskenyebbek, és a szakaszok jelentős része javítás alatt áll. A javítást felváltva hajtják végre az út egyik oldalán. Jelzőlámpák helyett egy táblát viselő srác távozik és megállítja a járműveket. És vigyázzon - Új-Zélandon a bal oldalon halad.

Az út során megállhat a kilátást nyújtó parkolókban, amelyek körülbelül 20 km-enként vannak, és általában tiszta WC-vel rendelkeznek. Másutt - főleg a Déli-szigeten - nincs sok megállnivaló az útvonal mentén. És ok? Közvetlenül az út mellett van egy kerítés - szarvasmarhák számára készült kerítés -, vagy egy bokor vagy lejtő. És ezzel jön az egyes szivattyúk közötti távolság. Több mint 100 km lehet.

A CampeMate mobilalkalmazás értékes eszköz az autó- és lakókocsis utazók számára. Ingyenesen letölthető, és a szállás széles választékát kínálja a kiválasztott helyen. Különösen azok számára, akik lakókocsikat használnak, optimális, ha előre elkészítik az útvonalakat ezzel az alkalmazással. Ha megtakarítani akarnak, és nem fizetnek egy éjszakás tartózkodásért, használhatják az úgynevezett zöld táborokat, amelyeket csak nekik terveztek. Az alkalmazás tartalmazza az egyes kempingek leírását, feltüntetve, hogy WC-vel, ivóvízzel vannak-e felszerelve, valamint a táborozás feltételeit. Mindegyiknél megadják a férőhelyek számát, azaz hány lakókocsi lehet egyszerre a táborban és az éjszakák száma, hány lakókocsi maradhat.

Oltás

A Cseh Köztársaságból érkező utazóknak nincs szükség oltásra. Csak ajánlott az oltás mindkét típusú sárgaság.

Biztonság

Állítólag Új-Zélandon biztonságos, hogy senkinek sem kell attól tartania, hogy kirabolják vagy bántalmazzák. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez nem így történt. A tolvajok csak mindenhol vannak, és csak valamivel kevesebben vannak ebben az országban. Mindazonáltal ajánlott, hogy az utazók ne hagyják járműveiket sokáig elhagyott helyeken ellenőrzés nélkül, és mindig vigyék magukkal értékeiket és dokumentumaikat. Nagy parkolókban hasznos ellenőrizni, hogy kamerák figyelik-e.

Fontos kapcsolattartók

Hová kell hívni vészhelyzet esetén?

Mentőszolgálat, tűzoltóság, rendőrség: 111

Új-Zéland körzetszáma +64.

Kapcsolatok a Cseh Köztársaság canberrai nagykövetségén:

Cím:

Csehország nagykövetsége 28 Culgoa körút, O'Malley, ACT 2606

Telefon: + 61-262901386

E-mail: canberra@embassy.mzv.cz

További kapcsolatok a https://www.mzv.cz/canberra címen találhatók

Mit kell tudni ezután Új-Zélandról

Tudsz mindent Új-Zélandra-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet