Sok látnivaló és látnivaló található Törökországban. Ha azonban nem csak a tengerparton akar feküdni, hanem a tájat is megismeri, készüljön fel utazási program. Ön már írja a saját tippjeit az utazásokhoz? Elmondunk más helyeket, amelyeket érdemes meglátogatni.

5 Törökország legszebb strandja

Ha szeretne tippeket Törökország legszebb strandjaival kapcsolatban, mindenképpen javasoljuk a következő 5 strandot, amelyek kategorikusan Törökország legnépszerűbb strandjai közé tartoznak: Oludeniz, Patara, Icmeler, Olympos és Lara.

Oludeniz

Oludeniz Törökország déli részén található, mindössze 12 km-re a híres Fethiye üdülőhelytől.

Ez az egyik legnépszerűbb strand, és általában Törökország legszebb strandjának tekintik, a bájos kék lagúna lagúnája gyönyörű türkizkék vízzel, amely a Karib-tengeren érzi magát.

Oludeniz a siklóernyőzés egyik legjobb helyeként ismert a világon. Különösen a szélvihar kielégítésére, és különösen a gyönyörű kilátásra, amely csábítja Önt e csodálatos sport kipróbálására. Számos kölcsönző üzlet és iskola van kezdőknek.

A búvárkodás népszerű helye kristálytiszta vize és víz alatti barlangjai miatt is.

Patara

Patara Törökország déli partján található, körülbelül 200 km-re az Antalya repülőtértől (AYT).

Patara érdekes célpont nemcsak a nyári vakációra, hanem a tavaszi vagy őszi menekülésre is.

Itt gyönyörű fehér homokos strandok és türkizkék vizek, ősi romok és bájos vidéki falvak találhatók. Ideális hely búvárkodáshoz vagy hajókirándulásokhoz is. Azt is mondják, hogy Szent Miklós erről a helyről származik.

Icmeler

Icmeler városa mindössze néhány kilométerre található a híres török Marmaris üdülőhelytől a Datca-félszigeten.

Ez a gyönyörű öböl népszerű a modern szállodai üdülőhelyek, számos étterem és éjszakai élet miatt. Sok bár, kocsma és diszkó található, amelyek közül néhány hajnali négyig tart nyitva.

A vízi sportok rajongói itt is megtalálják a magukét.

Olympos

Az Olympos Törökország déli partján található, 90 km-re délnyugatra Antalyától.

Az Olympos az érintetlen strandjáról, fenyveseiről és a 250 méteres magasságban található természetes lángról, a Chimeráról ismert, amely évezredek óta folyamatosan ég. Az Olympos egy törvény által védett természetvédelmi terület, amely megvédi a tömegturizmus fejlődésétől, és ennek köszönhetően egyedülálló természeti paradicsom is.

Az Olympos Nemzeti Park - Beydaglari - körülbelül 70 ezer hektár földterülettel rendelkezik. A park a Földközi-tenger partján húzódik, és magában foglalja a Taurus-hegység egy részét. Ez a part óriási kártyatojásokról ismert, amelyekről ismert, hogy a víztisztaság és a környezet szempontjából nagyon szigorú követelményeket támasztanak.

Lara

Lara csak néhány kilométerre található az antalyai repülőtértől, így a repülőtér csak körülbelül 15 perc alatt elérhető.

Ez egy viszonylag új üdülőhely, tele luxusszállodákkal a legigényesebb ügyfelek számára is.

Lara gazdag éjszakai életének és a szállodák építészeti megjelenésének köszönhetően gyakran török Las Vegas-nak hívják. Számos étterem, bár és könnyű éjszakai klub található.

A Lara strand egyértelműen az egyik leghíresebb és leghosszabb török strand.

Tippek utazásokhoz és érdekes helyekhez Törökországban

Törökországnak más kincsei vannak, nem csak a strandok.

Düdeni vízesések

A Düden-vízesés egy olyan vízeséscsoport, amely Antalya tartományban található, és Felső-Düdenre és Alsó-Düdenre oszlik.

A Taurus-hegységből (Anatólia déli részén az egyik fő folyó) folyó Düden folyó által képzett vízesés Antalyától 12 km-re délkeletre található, és akkor ér véget, amikor az alsó Düden-vízesés tiszta vizei káprázatos show-ként zuhannak le, egy 40 méteres sziklás szikláról egyenesen Földközi-tenger.

Ha szerencséje van, és ez egy szép napsütéses nap, akkor ezt a gyönyörű tájat egy gyönyörű színes szivárvány egészíti ki.

Hora Nemrut

A Nemrut-hegy tetején található Törökország egyik leghíresebb műemléke. Ezen a 2150 méter magas csúcson fekszik I. Antiochus kommagéni király lenyűgöző temetkezési dombja. Állítólag Antiochus sírját mélyen elrejtették egy magas emberi szobor alatt, bár a kiterjedt régészeti munka ellenére sírját soha nem találták meg, a domb tetején mégis Kelet-Törökország egyik legfontosabb turisztikai látványossága fekszik.

A csodálatos teraszokat hatalmas kőszobrok lehullott maradványai tarkítják, amelyek egykor fenségesek voltak, elrendezve, hogy dicséretet adhassanak Antiochus dicsőségére és az istenek dicsőségére.

Ha Törökország keleti részén található, akkor biztosan ne hagyja ki ezt a lenyűgöző turisztikai attrakciót.

Dim

A Dim Cave 12 km-re található Alanya turisztikai városától, és csak 1998-ban nyitották meg a nagyközönség előtt.

A barlang 232 méter tengerszint feletti magasságban, a Cebeli Reis hegytől nyugatra és a Dim folyó völgyétől keletre található.

Becslések szerint a barlang körülbelül egymillió éves és Törökország második legnagyobb barlangja. Hossza 360 méter, végén egy kis tó található.

Alanyából busszal vagy egynapos kirándulásokat szervező helyi ügynökségeken keresztül könnyedén elérheti a barlangot.

Bafa-tó Natúrpark

A Bafa-tó Törökország délnyugati részén található, területe körülbelül 65 km2, maximális mélysége pedig 25 méter.

A Bafa-tó eredetileg az Égei-tenger öböl volt, amely az idő és a természet miatt fokozatosan bezárult, mígnem a mai sós tóvá vált.

Ezt a gyönyörű és csendes helyet, amelyet a gyönyörű természet vesz körül, 1994-ben természetvédelmi területté nyilvánították.

Ebben a gazdag természetes élőhelyben akár 40 különféle orchideát is talál, ritka pillangók és mintegy 350 madárfaj létezik.

Hagia Szophia

A Hagia Sofia Isztambul európai részén található, és Törökország egyik legfontosabb és legnagyobb szakrális épülete. A Hagia Sophiát I. Justinianus bizánci császár építette, aki megbízta Tralli Anthemius matematikust és a miletosi Izidor építtetőt. A bizánci építészet szimbólumát körülbelül 100 000 kézműves építette, és az építkezés kevesebb mint 6 évet vett igénybe. A Hagia Sofia építésénél a rendelkezésre álló legjobb márványt, valamint nagy mennyiségű aranyat és ezüstöt használták fel.

1935-ben Musztafa Atatürk ezt a templomot múzeumká alakította. Ezt követően eltávolították a szőnyegeket, amelyek évszázadokig borították a márványpadló díszeit.

Jelenleg tilos a templomot vallási célokra használni, de a készlet érdekes látványosság a turisták számára a világ minden tájáról, akik Isztambul meglátogatása mellett döntenek.

Bospor

A Boszporusz, más néven Boszporusz-szoros, körülbelül 32 km hosszú és 700-3000 méter széles szoros, amely elválasztja az ázsiai kontinenst Isztambul központjában lévő európai kontinenstől. Mélysége 30 és 120 méter között mozog. A szoros két oldalán épített két erőd: Anadoluhisarı és Rumelihisarı közötti szélesség 750 méter. Ez a világ legszűkebb szorosa a kontinensek között is.

A Boszporusz, mint egyetlen út a Fekete-tenger és a Földközi-tenger között, mindig is nagy stratégiai és kereskedelmi jelentőségű volt.

A Boszporusz nagyon stratégiai helyzetben van, mivel ez az egyetlen kijárat a Fekete-tenger felől. Az ókor számos civilizációja mindig is ellenőrizni akarta ezt az átmenetet Kis-Ázsia és Európa között, és beszedte az autópályadíjakat. Nagy Konstantin egyik legfontosabb oka annak, hogy Isztambul városának vagy az ókori Konstantinápoly 330. évi megalapításának helyét választotta, a Boszporusz létezése volt.

Jelenleg a Boszporusz vizeit nemzetközi jognak tekintik a tengerjogban, és a szoros szabad hozzáférést biztosít a hajókhoz. A Boszporusz mentén a kereskedelmi tengeri szállítás nagyon intenzív. Ez magában foglalja a Fekete-tengerből a Földközi-tenger felé tartó több ezer olajszállító tartályhajót, és évente mintegy 50–60 000 kereskedelmi hajó halad át rajta.

Isztambul közelében a Boszporuszt két híd köti össze, 2013-ban pedig egy vasúti tengeralattjáró-alagutat állítottak üzembe.

Gallipoli

A Gallipoli-félsziget Çanakkalev tartományban található Törökország északnyugati részén. Nyugaton az Égei-tenger és keleten a Dardanelles-szoros között fekszik.

A szorosnak köszönhetően a Gallipole-félsziget nagyon stratégiai helyzetben van. Az első világháború idején hatalmas tengeri konfliktus zajlott itt, hogy feltöltse ezt a félszigetet. És sok hadihajót elsüllyesztettek, ami vonzóvá teszi ezt a helyet a búvárkodás rajongói számára.

A Gallipol-félsziget védelmében híres lett Mustafa Atatürk tábornok, aki később Törökország elnöke lett.

Antalya Akvárium

Az Antalya Akvárium 2013-ban nyílt meg, és Antalya híres üdülőhelyén található.

Ez a nagy komplexum a világ egyik legnagyobb akváriumának számít, és szórakozást és oktatást kínál az egész család számára.

40 tematikus tartály található, és végig lehet sétálni a világ legnagyobb alagút-akváriumán, amely 131 méter hosszú és 3 méter széles. Ha több mint 5 millió liter vizet tartalmaz ebben az alagút-akváriumban, ezernyi halat talál, a cápáktól kezdve a muréna angolnákig. A fő akvárium díszét a híres olasz szobrász, Benedetti készítette, és például repülőgépből, hajóból vagy egy életnagyságú tengeralattjáró roncsából áll.

Megtalálja a világ legnagyobb mesterséges korallzátonyát is. Többek között meglátogathatja az 5D mozit, a trópusi hüllőkkel rendelkező terráriumokat vagy a valódi havas jégmúzeumot. Az épületben éttermek, gyorsétteremláncok, kávézók és ajándékboltok is találhatók.

Törökország legmagasabb hegye

Fedezze fel velünk Törökország legmagasabb hegyét, a Biblia mitikus hegyét, ahol Noé és bárkája állítólag a világ áradása után landolt.

Ararat

Az Ararát-hegy Törökország legmagasabb csúcsa, és Törökország keleti részén, Anatóliában található, Irán és Örményország határán.

Az Ararát csúcsa az iráni csak 16 km-re nyugatra, az örmény határtól pedig 32 km-re délre található.

Ararát két csúcsra oszlik. A kis Ararat, 3915 méter, és a Nagy Ararat, 5165 méter, köztük a nyereg Sardar Bulag (2540 méter).

Az utazás a nagy Ararát tetejére nem nehéz, de sok akaratot igényel, mivel a csúcs eléréséhez kora reggel, napkelte előtt kell kimennie, hogy teljes szépségében élvezhesse a látványos panorámát.

A kommunizmus idején az Oroszország és Törökország közötti stratégiai helyzet miatt az Ararát kényes kérdés volt a két kormány között, és a külföldieknek nem szabad megmászniuk a hegyet.

Ma nyáron és télen a világ minden tájáról érkező profi hegymászók célpontja.

Biztonsági okokból azonban az Ararát megmászása előtt be kell szerezni a helyi hatóságok engedélyét. A hegyre mászás legjobb hónapja augusztus, amikor enyhébb az idő. 4000 méter magasából állandó hótakaró van.

Mit kell tudni ezután Törökországról

Tudsz mindent Törökországba-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet