Thaiföld Délkelet-Ázsia országa. Több mint 513 ezer km²-t tesz ki. Szomszédos államai Laosz, Mianmar, Kambodzsa és Malajzia. A turisták által kedvelt ország sok mindent kínál. Ez nem csak a strandok és a tengerparti üdülőhelyek. Ez egy összetett ország, ahol a szabadság mindennek a szimbóluma. Itt talál modern metropoliszokat, de történelmi buddhista jellemzőket is. Végtelen homokos strandok váltakoznak hatalmas zöldellő hegyekkel. A csendet és az érintetlen természetet felváltja az éjszakai Bangkok nyüzsgése. Összességében nagyszerű élményt hangsúlyozhatnak mosolygós és vendégszerető emberek, valamint híres hagyományos thai konyha.

Alapvető információk Thaiföldről

Turisztikai vízum

Vízum nem szükséges

Egész évben

Az időjárás egész évben alkalmas utazásra

Baht

Átalakításkor egy baht körülbelül 0,8 koronán alapul

Jegyek

Árak 10 000 CZK-tól

Miért kellene Thaiföldre menni

Thaiföld a turizmus terén a világ egyik legkeresettebb országa. Vannak azonban olyan helyek, amelyek szinte népszerűtlenek az emberek körében. A turisták számára a legvonzóbbak a végtelen hosszú homokos strandok, a gyönyörű idő, tele zöldelléssel és páratlan konyhával. Ez egy kontrasztokkal teli ország. Egyrészt gazdag luxus üdülőhelyek és közvetlenül a nyomornegyed mellett. Sok helyi kínál otthon “éttermet” ezekben a nyomornegyedekben. Gyakran láthatja őket egészen a konyháig. De ne tévesszen meg az első benyomás, mert ez általában a legjobb gasztronómiai élmény és néhány koronáért.

Mivel Thaiföld buddhista ország, a történelem és a művészet kedvelői sok egyedi emléket találnak itt. Szinte minden sarkon találhat Buddha szobrot vagy buddhista templomokat. Ha nem pusztán művészetbarát, akkor biztosan élvezni fogja a nemzeti parkok vagy a természetvédelmi területek bilincsét. Úszás vízesésekben, úszás elefántokkal, majmok etetése vagy “csak” séta a dzsungelben, mindez és még sok más lehetővé teszi számodra ezeket a parkokat. Közülük a leghíresebb és legszebb az Erawan Park. A Thaiföldre utazás másik oka az időjárás, a strandok és a gyönyörű romantikus szigetek. Az időjárás itt trópusi, száraz és esős évszakokra oszlik. Nincs rossz idő Thaiföldre utazni. Ide egész évben jöhet, csak júniustól októberig többet esik.

Milyen lenne Thaiföldön nyaralni, ha nem engednénk el magunkat egy thai masszázson. Nem is kell masszázsajánlatokat keresnie, ezek szó szerint minden lépésben megvannak. A thai masszázs lényegében művészet. Ez a jóga és a masszázs kombinációja, ahol a test és a lélek összeérnek. Az ajánlott masszázsidő legalább 90 perc. 300BHT körül fog fizetni egy ilyen masszázsért.

Thaiföld fővárosa

Thaiföld fővárosa Bangkok, vagy a bűnök városa. 8 millió lakosával egyben az ország legnépesebb városa, valamint Thaiföld pénzügyi és kereskedelmi központja. A történelem során Bangkok kereskedési pozícióként szolgált. A 15. század óta ez a helyzet. A 19. század végén a várost nagyban befolyásolta a nyugat felől érkező modernizáció, ez lett a lázadás és a puccsok központja. 1960 és 1980 között gyors növekedés volt tapasztalható, amely kihat az aktuális politikára, a médiára, a gazdaságra és az oktatásra. Itt multinacionális vállalatok regionális képviseletei épültek. Gyors növekedése miatt nagyon jelentős problémái vannak közlekedési infrastruktúrájával.

A turisták sok kulturális emléket találnak itt, de élvezni fogják az éjszakai utcai életet is. A legfontosabb fontos műemlékek közé tartoznak a Wat Arun és a Wat Pho buddhista templomok, valamint a Grand Palace, a Chatuchak Weekend Market és a King Power MahanaKhon. Bangkok a világ harmadik leglátogatottabb városa. A rangsorban előtte csak London és Párizs található. Ugyanakkor a Travel + Leisure magazin egymás után háromszor a világ legjobb városának nevezte.

Thaiföld királya

Maha Vatchiralongkon Bodindradebajavarangkun vagy Rama X. Thaiföld tizedik királya a Csakrák dinasztiájából 2016.10.13. X. Ráma X. Ráma egyetlen fia. és Sikirit királynő, 1952.7.28.

A király összesen háromszor házasodott össze. Első házasságából egyetlen lánya van. Második házassága összesen öt leszármazottat hozott neki, köztük négy fiát és egy lányát. A válás után Yuvadhida hercegnő, második felesége, gyermekeivel Nagy-Britanniába költözött. X. Ráma aztán elrabolta lányát ebből a házasságból Thaiföldre, a megmaradt fiúkat a válás után a király elutasította. A harmadik házasságból X. Ráma királynak megvan az utolsó fia.

Thaiföld zászlaja

Thaiföld vagy a tricolor zászlaja öt piros, fehér, kék, fehér, piros színű csíkból áll. A sávszélesség aránya 1: 1: 2: 1: 1. A történelem során a kék szín az I. világháború idején szövetségesre hasonlított. A fő Franciaország volt, amelynek zászlaja kék-piros-fehér trikolort is visel. A modern értelmezés szerint a királyságot szimbolizálja. A vörös szín a megszerzett vér és a későbbi szabadság szimbóluma. A fehér szín a nemzet tisztaságát és a buddhizmust képviseli. Korábban egy elefántot ábrázoltak a nemzeti zászlón, mivel Thaiföldet gyakran becézték a Fehér Elefánt földjének. A mai napig lehetőség van egy elefánttal ellátott miniatűr zászló vásárlására az üzletekben.

Thaiföld népessége

A legutóbbi, 2018-as népszámláláskor Thaiföld népessége 69,2 millió volt. Bangkok metropoliszában 14 millióan élnek, az ország lakosságának több mint 22% -a. A lakosság 75% -a thaiföldi. A thai kormány által jóváhagyott egyéb etnikai csoportok közé tartoznak a kínaiak, a malájok, a khmerek és a laosziak. Összesen 62 elfogadott etnikai csoport van. A lakosság több mint 93% -a a buddhizmushoz folyamodik, 5% muszlim és 1% keresztény.

Nyaralás Thaiföldön

A thaiföldi ünnepeknek mindig meghatározott időpontjuk van. Ez a helyzet a különböző ünnepségekkel és ünnepségekkel ellentétben. Ez azért van, mert követi a holdnaptárat. Ha az ünnep szombatra vagy vasárnapra esik, a következő hétfő mindig szabadnap.

 • 1.1. Újév
 • Január / február kínai újév - ez nem hivatalos ünnep, de az ország jelentősen megbénul 2-3 napig
 • 6.4. Csakri-dinasztia napja - a jelenlegi uralkodó dinasztia megalapításának ünnepe
 • április (telihold nap) Songkran - thai újév
 • 5.5. Koronázás napja
 • Május / június (telihold) Visakha Bucha - Buddha születésének ünnepe
 • Július (telihold) Asalha Bucha - ünnep Buddha első prédikációjának megünneplésére
 • Khao Phansa (Asalha Bucha utáni nap) - az a nap, amikor megkezdődik a buddhista szerzetesek három hónapos böjtje
 • 12.8. Őfelsége, Sikirit királynő születésnapja - Anyák napja
 • 23.10. Chulalongkor király napja - ünnepségek V. Ráma király halálának tiszteletére
 • Október / november Ok Phansa - egy három hónapos buddhista böjt vége
 • november (telihold) Lond Krathong - Fényünnep
 • 5.12. King születésnapja - apák ünnepei
 • 10.12. Alkotmány napja - az Alkotmány 1932-es elfogadásának évfordulója
 • Szilveszter 31.12

Thaiföldi ünnepek és mindenféle ünnepség alatt a szállás ára változhat. Ezért célszerű utazás előtt megismerni ezeket az információkat.

Thaiföld címere

Thaiföld fő nemzeti emblémája a szabadság és a jobb reggel szimbóluma, a mitikus madár, Garuda. Magyarázat létezik mind a hindu, mind a buddhista mitológiában. A madarat vörös és arany színnel ábrázolják.

Az első thai emblémát I. Ráma alapította. A vörös zászlót fehér buddhista törvénykerék egészítette ki, amelyet belül gyűrű díszített. Keret II. majd egy fehér elefántot adott a kerék közepére. A ritka elefántok szimbóluma volt. Keret IV. Uralkodása alatt eltávolította a törvény fehér kerekét, és csak az elefánt maradt.

Az első hivatalos címer V. Ráma uralkodása alatt, 1873-ban jött létre. A címer mai formája 1910 óta létezik, amikor VI. Ráma alapította.

Thaiföld pénzneme

Az egyetlen pénznem Thaiföldön a thaiföldi baht (denevér). A világmárka a TBH. A legjobb árfolyam Thaiföldön euró vagy dollár. Thaiföldön nem fogja megváltoztatni a cseh koronát. Pénzt lehet váltani a repülőtéren, az árfolyam nem sokban különbözik a városokban lévő bankoktól vagy pénzváltóktól. A turisztikai területek gazdagon felszereltek ATM-ekkel, de ezekért díjat kell fizetni. A kártyás fizetés itt nem olyan általános, mint Európában, mivel a thaiföldi nagy díjakat fizetnek ezért a banknak.

Árak Thaiföldön

Az árak Thaiföldön jóval alacsonyabbak a cseh átlagnál. A turisztikai üdülőhelyeken azonban kissé eltúlzott. Előnye, hogy szinte minden üzletben alkudni lehet. De vigyázz a kettős árra. Thaiföldön elég gyakran megtalálható. Ez egy ár a thai emberek számára, és egy ár (mindig magasabb) a turisták számára.

Az átváltás során egy baht körülbelül 0,8 koronán alapul.

Indulás előtt itt ellenőrizheti például a tanfolyamot.

Hozzávetőleges árak

  1. TBH nézet
 • Étel olcsóbb bisztrókban 15-80 TBH
 • Ételek az éttermekben 100 TBH-tól
 • Sör az étteremben 50-80 TBH
 • Palackozott víz 8-15 TBH
 • Tuk Tuk 100 TBH-ból
 • Szállás éjszakánként 200 - 2000 TBH
 • Robogó naponta 150 TBH-tól
 • Benzin 20 - 45 TBH
 • hajókirándulások rendeltetési helyenként 250 TBH-tól
 • thai masszázs 250 - 350 TBH

oltás Thaiföldön

Thaiföld az egyik legnépszerűbb turisztikai ország. Itt nagyon sok ember halmozódik fel, és a higiéniai szokások nem olyan jók, mint Európában. Megelőzésként több oltás javasolt, de egyik sem kötelező, ezért mindig mindegyikünk belátása szerint dönt.

Az A + B sárgaság, a tífusz és a tetanusz ajánlott alapoltásként. A tífusz elleni oltás körülbelül 3 évig tart, ára 800 és 1200 CZK között van. A Cseh Köztársaság minden állampolgárát be kellett volna oltani a tetanusz ellen. Védelme körülbelül 10-15 évig tart. Akkor újra oltásra van szükség. A körzeti orvosnál a tetanus elleni újravakcinázás ingyenes, amelyet a biztosító fizet.

Egyéb ajánlott oltások közé tartozik a veszettség és a malária. Az oltás az utazás jellegétől és a meglátogatott területektől függ. További információért forduljon háziorvosához vagy utazási orvosi intézetéhez.

Biztonság Thaiföldön

A thaiföldi biztonság nem különbözik más országokétól. Éppen ellenkezőleg, az egyik biztonságosabb ázsiai országnak tekintik. A rablásokat ritkán rabolják ki. Érdemes néhány éjjeli piacon figyelni a zsebtolvajokra. Minden pénzt, útlevelet és értéktárgyat tartson jól. Ez azonban a világ bármely pontján ajánlott.

Ami az egészségügyet illeti, Thaiföldön nagyon magas szinten van. Az ország távoli részein kevesebb az orvosi létesítmények rendelkezésre állása, de mindenhol vannak nagyon jól felszerelt gyógyszertárak, ahol rengeteg gyógyszer kapható vény nélkül. A szúnyogok átterjedése által okozott betegségek megelőzésére ajánlatos riasztót használni.

Mivel a csapvíz Thaiföldön nem iható, ajánlott csak palackozott vizet inni. Az ivóvíz ára néhány baht körül mozog, és szinte bárhol megtalálható. Jó segítő, ha vesz egy szűrőpalackot.

Érdekes tények Thaiföldről

Thaiföld olyan ország, amely tele van látnivalókkal és érdekességekkel. Tudta, hogy a Singha thai nemzeti sörből Csehországból származó komlót állítanak elő? Vagy talán Bangkok fővárosa, az eredeti neve Krung Thep Maha Nakhon Amorn Rattanakosindra Mahindrayutthaya Mahadilokpop Noparattana Radchhani Burirom Udom Rachnivet Mahastan Amorn Pimarn Avatarn Satit Sakututtiya Vishnukarm Prasit. 1782 óta a helyiek röviden Krung Thepnek hívják. Ha még azokról az angyalokról is beszélünk, a híres Red Bull, amely szárnyakat ad, Thaiföldről származik.

TIPP

A buddhista naptárat Thaiföldön használják. Érdekes, hogy szerinte az év most 2563. A Gergely-naptárunkhoz, amely 0. évnek és Krisztus születésének számít kezdő évnek számít, adjunk hozzá 543-at. 543-ban Buddha a nirvánába került, ami a buddhista hit célja.

Fontos kapcsolattartók

Mint minden országban, így Thaiföldön is ismernie kell néhány hasznos kapcsolatot. Annak ellenére, hogy biztonságos célállomásról van szó, soha nem lehet tudni, mikor fog ez hasznos lenni.

 • Turisztikai Rendőrség Tel. 1155
 • Tűzoltóság Tel. 199
 • Rendőrség Tel. 191
 • Mentőszolgálat Tel. 1554

Thaiföld telefonszáma +66.

Ajánlatos egyszeri SIM-kártyát vásárolni. Érkezéskor bármelyik repülőtéren beszerezhető. A tarifákat néhány százra számolják. Számos felajánlott tarifa közül választhat, amelyek többsége nagyon jó internetet is kínál. Például megvásárolhat egy SIM-kártyát 15 napra 600 TBH-ért, korlátlan internet és 100 ingyenes perc alatt. A thaiföldi Wifi nem nagyon működik.

Kapcsolatok a Cseh Köztársaság bangkoki nagykövetségén:

Cím:

Csehország nagykövetsége 71/6 Ruam Rudee Soi 2, Ploenchit Rd., 10330 Bangkok

Telefon: + 66- (0) 2-250-9223, + 66- (0) 2-250-9224

Segélyhívó: +66 (0) 614233819

E-mail: bangkok@embassy.mzv.cz

További kapcsolattartók a https://www.mzv.cz/bangkok címen találhatók

Honorární konzulát Chiang Rai Pol. Prasan Wongyai, a Cseh Köztársaság tiszteletbeli konzulja 153/2 Moo 9, Tambon Pongpa Amphoe Mae Sai Chiang Rai 571 30 Thaiföldi Királyság Telefon: + 66- (0) 8-9203-6061 E-mail: chiangmai@honorary.mzv.cz
Phuket tiszteletbeli konzulátusa Mr. Anurak Tansiriroj, a Cseh Köztársaság tiszteletbeli konzulja 44 Chalerm Prakiat R. 9 Road 83000 Phuket Thaiföldi Királyság Telefon: + 66- (0) 76-249 400 vonal 1501 Fax: + 66- (0) 76-210 936 E-mail: phuket @ tiszteletbeli.mzv.cz

A Cseh Köztársaság bangkoki nagykövetsége Tel. 022 55 30 27 Tel. 022 55 50 60

Mit kell tudni ezután Thaiföldről

Tudsz mindent Thaiföldre-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet