Spanyolország számos tevékenységet és gyönyörű természetet kínál - a vízi sportoktól, például a szörfözés, a búvárkodás, a vízisí és a csónakázás, a lovagláson, a golfon, a teniszen át a régiségek, műgyöngyök vagy csipkék vásárlásáig. Spanyolország szórakozással és kultúrával is büszkélkedhet, mint a bikaviadal, a farsang és a Flamenco fesztivál. A turistákat a gyönyörű strandok, a tiszta tenger, a sokszínű természet és az ízletes gasztronómia is elvarázsolja.

Alapvető információk Spanyolországról

Turisztikai vízum

Vízum nem szükséges.

Egész évben

Az időjárás egész évben alkalmas utazásra. Figyelembe kell venni a magasabb hőmérsékleteket

Euro

Az árfolyam 26,5 CZK körül van 1 EUR-ért

Jegyek

A legjobb repülőjegy-árak.

Miért menne Spanyolországba

Itt van 10 ok Spanyolország meglátogatására.

Ismerje meg ételeiket - tapas

A tapas remek előétel, és minden sarkon megtalálható. A tapasokat általában az asztal közepén szolgálják fel, így az egyik vendég megkóstolhatja a másik tányérját, és nemcsak kóstolási élményeket oszthat meg barátaival vagy családjával.

Bikaviadal: Sport vagy hagyomány

Ez egy nagyon ellentmondásos téma. Fontos, hogy pártatlan maradjon, és rátok bízza a döntést, hogy barbár véres szórakozásnak, vagy inkább művészeti fegyelemnek tekinti-e a bikaviadalokat, és ezért szerves részét képezi Spanyolország kulturális örökségének.

Ennek a hagyománynak az első említése megtalálható az ókorban. A mérkőzések Spanyolországba érkeztek Rómából, ahol népszerűségük a gladiátoros játékokban volt.

A mai napig sok spanyol a díszes bikabirkózókat olyan hírességeknek tartja, akik elismerést és csodálatot érdemelnek. A Las Fallas Faleador tüzes szezonja Valencia városában van március közepén.

Építészet

Antonio Gaudí Sagrada Família szerves része a híres építészeti alkotásoknak. Például Madridban, a Parque del Oeste-ban értékelheted az ókori egyiptomi Debod templom varázsát, amelyet először leszereltek, majd Madridban összeraktak.

Flamenco

A spanyolok sok időt szentelnek a Flamenco nevű táncnak, és az ország szimbólumai közé tartoznak. A spanyolok köztudottan imádják az ételeket, az éneket, a zenét, a táncot és kifejezik érzelmeiket.

Megmutathatják szomorúságukat, temperamentumukat az energikus dél-spanyol flamenco tükrözi, amely egy tánc, tele mozgással, hangsúlyozással, temperamentummal, amellyel megmutathatják bánatukat. Ha van egy kis ideje, iratkozzon fel egy flamenco tanfolyamra közvetlenül Spanyolországban. Ha csak távolról szeretne nézni, álljon meg a madridi Corral de la Morería étteremben, ahol Spanyolország legjobb táncosai táncolnak majd Önnek.

A legjobb étterem

A spanyol finomságokban és azok minden hagyományos finomságában nincs hiba, azonnal imádni fogja őket. A gasztronómia az egyik legjobb és legrégebbi a világon.

2013-ban a gironai El Celler de Can Roca éttermet a tulajdonosoknak és vendégszeretetüknek köszönhetően a legjobb étteremnek nevezték el.

Madrid büszkén mutatja be a világ legrégebbi éttermét, a Sobrino de Botin nevű éttermet, amely 1725-ből származik. Minden, amit itt megkóstol, nagyon addiktív. Mi lenne, ha kipróbálná a bab hüvelyeket jamón iberico-val, egy különleges ibériai fekete disznó fajta spanyol sonkával?

A strandok minden szempontból, hogy mindenki beleszeressen

A strandokat sokféleségük és jellegzetes varázsuk jellemzi. Minden strandnak megvan a maga varázsa, és tölthet egy napot egy elhagyatott tengerparton, másnap pedig a szűkülő sziklákra figyelve. Tapasztalt utazók mindenképpen javasolják Fuerteventura meglátogatását. Annak ellenére, hogy a szigetnek nincs nagy területe, több mint 150 strand található. Ezért minden nap másként élheti meg. Reggel erősödhet a homokos tengerparton és úszhat a türkizkék vízben, este pedig szórakozhat a part felett tornyosuló sziklák karjaiba szorult vad strandon.

Ha nem akarja elhagyni Spanyolországot, és nem bánja a zsúfolt strandokat, látogasson el Barcelonába.

A város strandjai a világ legszebbjei közé tartoznak.

Európa - Menj velünk nyaralni
Keresés

Még olcsóbb járatokat és szállásokat kínálunk.

#Történelem
Flymeto - Španělsko, poznejte jejich jídlo
Flymeto - Španělsko, poznejte jejich jídlo - Tapas
Flymeto - Španělsko, poznejte jejich jídlo - Paella
Flymeto - Španělsko, Architektura - Sagrada Familia
Flymeto - Španělsko, Architektura - Sagrada Familia
Flymeto - Útmutató Spanyolországhoz
Flymeto - Útmutató Spanyolországhoz
Flymeto - Útmutató Spanyolországhoz
Miért utazna velünk ide ?
 1. Biztonságosan hazaviszünk.
 2. Szolid jegyárusítók vagyunk, 2016 óta működünk a piacon.
 3. A legolcsóbb jegyfejlesztő.
 Kényelmes keresés Adja el saját túráit 500 millió repülés 10 másodperc alatt

Ünnepségek a paradicsomcsaták stílusában, és menekülni a bikák elől

Bár a spanyolok magas munkanélküliséggel küzdenek, és hosszú ideje küzdenek a válsággal, ez nem váltotta ki őket kedvükben szórakozni, ünnepelni, nevetni és kellemes pillanatokat tölteni. A világon ritkán tapasztal olyan látványos ünnepeket, mint itt.

Ha valami rendhagyó dolgot szeretne megtapasztalni, fogadjon a spanyol stílusú paradicsomcsatára. A La Tomatinát 1945 óta tartják. Augusztus minden múlt szerdáján, Szent Lajos napján 120 tonna paradicsomot szórnak az örömteli résztvevők közé a Valencia melletti Buñol városban.

Az adrenalin szerelmeseinek viszont szerepel a listájukon a bikák elől való menekülés Pamplona történelmi utcáin. A St. Fermin ünnepségének szerves része.

Életmód egy kicsit másképp

Reggel mit szalad ki üres gyomorral az ajtón és az az érzés, hogy egy újabb igényes, stresszel teli és sok feladattal teli nap vár rád? Ha megismeri ezt a leírást, próbáljon inspirálódni a spanyolok. Néhány dolgot egyszerűen nem lehet elhamarkodni, és elegendő időt kell szánnia rájuk.

A családi kézben lévő spanyolok nem csak hétvégén szoktak együtt étkezni. Szeretnek mindenről beszélni, és mindig jó hangulat van az asztalnál. Vasárnap az üzletek zárva tartanak, a szülők bevásárlóközpontok helyett cukrászdákba, parkba vagy a strandra viszik gyermekeiket. Egyformán gyakori, hogy a kávé és a desszert minden generációval találkozik. A nagyszülők élvezik unokáikat, a szülőknek pedig több ideje marad csak magukra.

Romantikus városok - Madrid és Barcelona

Ön azok közé tartozik, akik élvezik a hosszabb hétvégéket az európai fővárosokban? És voltál már Madridban vagy Barcelonában? Ugye? Akkor a legjobb idő a javításra. Irány Barcelonába, hogy megtudja, miért hívják a Földközi-tenger katalán ékszerének. Tárt karokkal fogadja a történelem, a kultúra, a tengerparti napozás minden kedvelőjét, valamint a nem hagyományos építészet és design rajongóit.

Madridban is csodálatos összekeverni mindent, ami egy nagyszerű nyaraláshoz szükséges. Jó étel, gazdag éjszakai élet, műemlékek, művészet, rengeteg park, hangulatos sarok, kedves emberek. Egy ideig megcsodálhatja az európai festészet virágzását a Prado Galériában, egy ideig pedig csak a Retiro szabadidőparkban lóghat, ahol királyi mesterséges tavak és kristálypalota található.

Múzeumok

Rossz idő esetén a sok spanyol múzeum és galéria egyike nyújt menedéket. A többi európai országhoz hasonlóan számos világhírű galéria és műgyűjtemény büszkélkedhet bennük. Madridban koncentráljon a Prado Nemzeti Múzeumra, amely a világ egyik legfontosabb galériája. Maga a múzeum igazi ékszere Hieronymus Bosch válogatott triptichonjai. A leghíresebbet a földi élvezetek kertjének hívják.

Barcelonában az emberek a Picasso Múzeumba mennek művészetért, amely egy gyönyörű történelmi palotában található, és elrejti e kreatív géniusz legkorábbi festményeit. A baszkföldi Bilbaóban található Guggenheim Modern Művészeti Múzeum esztétikailag kettős játékot fog játszani veled. Olyan lehet, mint egy csónak vagy egy fej nélküli hal.

Spanyolország fővárosa

Madrid Spanyolország fővárosa és legnagyobb városa. A város lakossága majdnem 3,2 millió, a nagyvárosi területen pedig körülbelül 6,3 millió ember él. London és Berlin után az Európai Unió harmadik legnagyobb városa, a madridi nagyvárosi terület pedig Párizs és London után a harmadik legnagyobb az Európai Unióban. A város teljes területe 604,3 km2.

A város a Manzanares folyó mellett fekszik, és Spanyolország központjában, valamint Madrid autonóm közösségének központjában található, amely magában foglalja magát Madridot, annak agglomerációját, valamint a környező városokat és falvakat. Ez a közösség határos Kasztília és León, valamint Kasztília-La Mancha közösségével. Madrid Spanyolország fővárosaként, kormányzati székhelyeként és székhelyeként Spanyolország politikai, gazdasági és kulturális központja is. A város jelenlegi polgármestere Manuela Carmena az Ahora Madridból.

Madrid számos szervezet felső vezetésének ad otthont: az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO), az Ibero-Amerikai Államok Szervezetének (OEI), a PIOB-nak és a SEGIB-nek. A város a nemzetközi spanyol nyelvszabályozók központja: a Spanyol Királyi Akadémia (RAE) és az Instituto Cervantes vezetése is.

Bár Madrid modern infrastruktúrával rendelkezik, számos történelmi kerülete és utcája továbbra is megőrzi eredeti megjelenését és sajátos hangulatát. Madrid vezető nevezetességei közé tartozik a Királyi Palota (Palacio Real), a Királyi Színház, a Buen Retiro Park, a Nemzeti Könyvtár épülete, számos galéria és múzeum, mint például a Museo del Prado, a Museo Reina Sofía és a Museo Thyssen-Bornemisza. A Plaza de Cibeles palotája és szökőkútja a város szimbólumává vált.

TIPP

Madridban két világhírű futballklub is működik, a Real Madrid és az Atlético Madrid.

Közlekedés Madridban

A tömegközlekedés gerince a metró, amely nemcsak a fővárosi területet, hanem a nagyvárosi területet is szolgálja. A további szállítás a buszos szállítás, amelyet éjszaka is üzemeltetnek. Történelmileg villamosokat és még korábbi omnibuszokat is üzemeltetnek Madridban.

A városnak három városi autópálya-kapcsolata van - M30, M40 és M50, kiegészítve az M45 délkeleti félkörrel. Ezeket különféle sugárirányú kommunikáció köti össze. Az egyéni szállítás mellett gyakori a taxik használata.

A városban található az Adolf Suárez nemzetközi repülőtér (MAD, LEMD) és a Cuatro Vientos repülőtér (LECU). A város közelében vannak a Getafe és a Torrejón katonai légibázisok.

Környezet

Madrid az a város, ahol az egy főre jutó legtöbb fa van, és Tokió után a világon a leghosszabb a fasor. A sikátorban 248 000 fa van. 1997 óta a növényzet 16% -kal nőtt. Jelenleg a zöld növényzet Madrid 8,2% -át teszi ki.

Éghajlat-földrajz

Madrid városa az Ibériai-félsziget földrajzi központjában található. A város koordinátái 40 ° 26’N 3 ° 41’W, átlagos magassága 667 m. Madrid éghajlata kontinentális-mediterrán, és erősen befolyásolja a városi viszonyok.

A tél hideg, 4-5 ° C alatti hőmérséklet, gyakori fagy és időnként havazás. A nyár forró, júliusban és augusztusban átlagosan 24 ° C körüli hőmérséklet, néha 35 ° C felett van. Az éves hőmérsékleti tartomány magas (19 fok) a tengertől való nagy távolság és a magasság (600 m körüli) miatt. Az éves teljes csapadék meghaladja a 400 mm-t.

Szobrászat Madridban

Madrid utcái egy szabadtéri szobrászat múzeuma. A Buen Retiro Park számos része gyönyörű szobor, főleg XII Alfonso emlékművének köszönhetően. és Fuente del Ángel Caído szobra.

Sport

Futballcsapatok

 • Real Madrid
 • Atletico Madrid
 • Getafe CF
 • Vallecano Ray
 • Real Madrid Castilla

Spanyolország zászlaja

Spanyolország zászlaja három vízszintes csíkot tartalmaz, amelyek vörös, sárga és vörös arányban (1: 2: 1) az aragoniai emblémából származnak.

Karel Lysý király (848–877) szerint a mórokkal folytatott harc után ujjait megsebesült szövetségesének, I. Wilfred aragóni grófnak a vérébe mártotta, és megtörölte addig üres pajzsát; így jött létre a karakter.

A négyzet alakú oromzat felett fekszik a királyi korona, és mindkét oldalán Herkules oszlopai emelkednek, amelyek Gibraltárt és Ceutát képviselik. Nagyon érdekes a piros szalag, amely mindkét oszlopot a Plus ultra (= valami tovább) mottóval tekeri. Az eredeti felirat Non plus ultra volt (= semmi több). Feltételezték, hogy Gibraltár mögött nincs más ország. A spanyol zászlót ilyen formában 1981 óta ismerjük. Az ország kódja EC.

Spanyolország jelenlegi zászlaja 1785-ből származó tengeri zászlóalj, Pabellón de la Marina de Guerra, spanyol III. III. Károly 12 különböző zászló közül választotta ki, amelyet Antonio Valdés y Bazán tervezett (az összes javasolt zászlót egy rajzon mutatták be, amely a madridi Tengerészeti Múzeumban található). A zászló a következő 50 év nagy részében a tengerre összpontosított és egyéb tengeri tulajdon. A félsziget háborúja alatt a zászlót a szárazföldön harcoló tengeri ezredeken is megtalálták. Az első spanyol földi egységet (La Princesa ezred) csak 1820-ban szerelték fel egyszer, és csak 1843-ban volt hivatalos II. Izabella spanyol királynő.

A 19. és 20. század folyamán a zászló színvilága változatlan maradt, a második köztársaság kivételével (1931–1939); az egyetlen változás a címerre összpontosított.

Népesség

2019. január 1-jén Spanyolország lakossága 47 007 367 volt, ami 0,59% -os növekedést jelent 2018 óta. Tények A CIA (2011) a szokásos etnikai megosztottság helyett a “mediterrán és északi típus” faji leírását az “etnikai csoportok” alatt idézi. . Ez a modern Spanyol Királyság megjelenését tükrözi több független ibériai birodalom növekedésével, például León, Kasztília, Navarra, Aragóniai Korona és Granada.

Spanyolország népessége 2012-ben tetőzött, 47 218 216 fő. Spanyolország hivatalos népessége 206 ezer fővel 47,1 millióra csökkent, elsősorban az európai gazdasági és költségvetési válság következményei miatt a bevándorlók hazatérése miatt. A 91,4 lakosra jutó népességsűrűség négyzetkilométerenként (237 / négyzetkilométer) alacsonyabb, mint a legtöbb nyugat-európai országban. A főváros Madrid kivételével a legsűrűbben lakott területek a part körül fekszenek.

A születési arány drámai módon csökkent az elmúlt negyed évszázadban. Spanyolországban az 1,47-es születési arány (az átlagos nő életében gyermekeinek száma) alacsonyabb, mint az EU-átlag, de az 1990-es évek vége óta évről évre nő. A születési arány 10 év alatt az 1996-ban 1000 főre jutó 9,10 születésről 2006-ra 10,9-re emelkedett.

Spanyolországnak nincs hivatalos vallása. Az 1978-as spanyol alkotmány megszüntette a római katolikus egyházat, mint hivatalos államvallást, felismerve a spanyol társadalomban betöltött szerepét. 2018-tól a lakosság 68,5% -a katolikusnak, 26,4% nem hívőnek vagy ateistának és 2,6% más vallásnak vallotta magát. A hívők körében 59% mondja, hogy szinte soha nem jár semmilyen vallási szolgálatra, míg 16,3% szinte minden héten részt vesz egy vagy több vallási istentiszteleten. A gyakorlati szekularizáció erős, és a legtöbb, különösen a fiatalabb generációké, figyelmen kívül hagyja a vallási doktrínákat olyan kérdésekben, mint a házasság előtti szex, a szexuális orientáció vagy a fogamzásgátlás.

Nyaralás Spanyolországban

A Spanyolországban ünnepelt állami ünnepek vallási (római katolikus), nemzeti és regionális ünnepségek keverékét tartalmazzák. Minden település évente legfeljebb 14 ünnepnapot tarthat; legfeljebb kilencet választ a nemzeti kormány, és legalább kettőt helyben választanak ki.

Ha az egyik „munkaszüneti napra” vasárnap kerül sor, a regionális önkormányzatok - Spanyol Autonóm Közösség - választhatnak alternatív ünnepet vagy helyi önkormányzatokat. A gyakorlatban a vasárnapok kivételével a regionális önkormányzatok évente legfeljebb három ünnepet választhatnak; vagy választhatnak kevesebbet, hogy több lehetőséget engedélyezzenek helyi szinten.

A Puente (híd) olykor hétvégék és ünnepek között készül, amelyek kedden vagy csütörtökön esnek. Puente ezután létrehoz egy hosszú hétvégét.

Ceuta és Melilla, Spanyolország mindkét autonóm városa 2010 óta hivatalos nemzeti ünnepnek nyilvánítja az Eid al-Adha muszlim ünnepét vagy az áldozati ünnepet. A Reconquista óta először ünnepeltek hivatalosan nem keresztény vallási fesztivált Spanyolországban

Idő Spanyolországban

Spanyolországnak két időzónája van, és megfigyeli a nyári időszámítást. Spanyolország elsősorban Spanyolország félszigetén, a Baleár-szigeteken, Ceután, Melillán és a soberanía téren használja a közép-európai idő +01: 00 GMT-t és a közép-európai nyári időt +02: 00 GMT. A Kanári-szigeteken az időzóna nyugat-európai idő szerint 00:00 GMT és nyugat-európai nyári időszámítás +01: 00 GMT. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától 01:00 GMT-ig október utolsó vasárnapjától 01:00 GMT-ig tart Spanyolország egész területén.

Spanyolország a második világháború előtt Greenwich-i idő szerint ± 00: 00 UTC-t használt, a Kanári-szigetek kivételével, amelyek ezen időpont előtt -01: 00 GMT-t használtak.

Pénznem Spanyolországban

A jelenlegi pénznem 2002 óta az euró. A spanyol peseta (₧) Spanyolország hivatalos pénzneme volt 1869-től 2002. január 1-jéig. Andorra francia frankkal mozgott, amelynek törvényes fizetőeszközként nem volt saját nemzeti pénzneme.

Árak Spanyolországban

Árak Spanyolország 2020 - Ételek, italok, ételek és ünnepek Spanyolországban

Éttermek CZKEUR
Grillcsirke 189.7.4
Étkezés egy jobb háromfogásos étteremben 48519.
Olcsó éttermi étel 25510.
Menü és gyorsétterem2048.
Vegyes ital 1536.
Rendes vacsora egy étteremben 25510.
Importált sör - 0,33 l-es üveg 64.2,5
500 g kenyér 26.1

Érdekes tények Spanyolországról

Nem minden spanyol anyanyelvű (kasztíliai) spanyol. Spanyolországban négy hivatalos nyelv létezik - kasztíliai, katalán, baszk és galíciai, három nem hivatalos regionális nyelv - asztriai, aragóniai és aráni és számos más nyelvjárás.

 • A spanyoloknak teljesen más az életritmusa, mint más európaiaknak. Általában 13: 00-15: 00 között ebédelnek, 22: 00 körül pedig vacsoráznak.
 • A spanyol kultúra az 1800-as évek vége óta nagyban befolyásolta a modern művészetet, olyan művészekkel, mint Antoni Gaudí (szecesszió), Pablo Picasso (expresszionizmus, kubizmus, szürrealizmus), Joan Miró (szürrealizmus) és Salvador Dali (szürrealizmus).
 • A flamenco valójában nem tánc; ez egy zenei stílus, amely néha táncol benne.
 • Évente 58 millió turista utazik Spanyolországba, ezzel a világ negyedik leglátogatottabb országa.
 • Spanyolország élő fesztiváljairól ismert, köztük a pamplonai San Fermínről (“bikafutás”) és a buñoli Tomatináról (“paradicsomi csata”).
 • A La Tomatinában általában több mint 150 000 paradicsomot dobnak.
 • Spanyolország hivatalos neve “Spanyol Királyság”.
 • Spanyolország himnuszának nincsenek szavai.
 • Spanyolországban nincs törvény a nyilvános meztelenségről.
 • A világ olívaolajtermelésének 43% -a Spanyolországban készül.
 • 2008 és 2013 között a spanyol labdarúgó-válogatottat az év FIFA-csapatának választották.
 • Spanyolország elnyerte első labdarúgó címét a 2010-es világkupán, ezzel a 8. ország volt, amely valaha is nyert.
 • Spanyolországban a fogtündér csak egy rágcsáló, Ratoncito Pérez néven ismert.
 • Kedvenceink a Spanyolországgal kapcsolatos összes érdekes tény közül - a szünetek, a szabadidő és a szieszta a mindennapi spanyol kultúra hatalmas része.
 • Spanyolország a világ harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt 2013-ban (Franciaország és az USA után).
 • A Don Quijotét, Miguel de Cervantes spanyol író híres könyvét 1605-ben a legjobb szerzők testülete 2002-ben “minden idők legfontosabb könyvének” választotta.
 • Hagyományosan két vezetékneved van Spanyolországban - az első az apádtól, a másik az anyádtól származik.
 • A spanyolok úgy ünneplik az új évet, hogy minden csengőóra után egy-egy szőlőt fogyasztanak el családjukkal.
 • A toll körülbelül 1400 évvel ezelőtt Spanyolországból származik.
 • Kevesebb házasság van Spanyolországban, mint Svédország kivételével bármely más EU-országban.
 • A válások aránya Spanyolországban 17% (viszonylag alacsony, szemben az EU-ban vagy az Egyesült Államokban elért 50% -kal)

Fontos kapcsolattartók

Hová kell hívni vészhelyzet esetén Spanyolországban? Mentőszolgálat, tűzoltóság, rendőrség: 112

Spanyolország körzetszáma +34.

Kapcsolattartók a Cseh Köztársaság madridi nagykövetségén:

Cím:

A Cseh Köztársaság nagykövetsége
Avenida Pío XII, 28016 Madrid, 22–24

Telefon: +34 91 353 1897

E-mail: consulate_madrid@mzv.cz

További kapcsolattartók a https://www.mzv.cz/madrid címen találhatók

Mit kell tudni ezután Spanyolországról

Tudsz mindent Spanyolországba-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet