A Földközi-tenger partján minden megtalálható, amire számíthat - fehér homok, kristálytiszta víz és gyönyörű meleg idő. Marokkó partja az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger mentén halad, ami azt jelenti, hogy rengeteg strandja van, amelyeket csak meg akar látogatni. A marokkói tengerpart bármely részén, ahol tartózkodik, ragyogó strandot kell találnia. A lelkes szörfösök és a vízi sportok kedvelői számára fantasztikus helyek mellett nincs hiány hullámokban a homokdűnék hatalmas tengeri oldalán.

Marokkó legszebb strandjai

Ha vakációját az aranyhomokos napozással tölti, Marokkó gyönyörű öblösei és festői lagúnái ideálisak lesznek az Ön számára. A nyári hónapokban a legjobb marokkói strandokat helyi lakosok veszik körül, akik a tenger mellett nyaralnak. Az utószezonban azonban sok strand elhagyatott, így saját magának is élvezheti ezeket a paradicsomszeleteket.

  • Las Cuevas strand, Asilah
  • Martil strand
  • Dragon Beach, Dakhla-félsziget
  • Sidi Kaouki
  • Ain Diab, Casablanca
  • Agadir tengerpart
  • Essaouira strand
  • Taghazout
  • Oualidia lagúna
  • Legzira strand

Strandok Essaouirában

A szélfútta, a megerősített és meszelt parti város, Essaouira régóta vonzereje az utazóknak, zenészeknek és azoknak, akik menekülést keresnek más marokkói városok mozgalmas tempója elől. Jimi Hendrix 1969-ben több hétig itt tartózkodott, csakúgy, mint körülbelül egy évvel később Bob Marley, amikor a város ellenkulturális menedéket nyújtott a hippik számára. Bár Essaouira az évek során népszerűvé vált, csodálatosan érintetlen maradt. A nyugodt medina - az UNESCO Világörökség része - teljes egészében sétára szolgál, és a lelkeket öröm felfedezni.

Az Essaouire érintetlen Atlanti-óceán partjának végtelen kiterjedése déli irányban, Diabat falu felé nyúlik, amely szörfösök, kite-szörfösök és szörfösök mekkája. A medinától a strand végéig tartó Mohammed V körút mentén található az ION Club, ahol szörfdeszkákat, sárkányokat és szörfözést lehet bérelni. Essaouir strandjának túlsó végén fekszik Diabat, egy álmosan sok fehér ház. A part mentén keskeny utak vezetnek a helyi lakosok sauvage-nak (vad strandok). Ezek a fehér homok hosszú területei, tüskés gorsákkal és argánfákkal szegélyezett dűnék által támasztva, vékony, elhalványuló ködökbe nyúlnak.

Casablanca strandjai

Casablanca valószínűleg a leghíresebb marokkói város, amely csak Marrakesh-szel versenyez. De tedd félre Ingrid Bergman és Humphrey Bogart gondolatait - ez egy élénk, lélegzetelállító város, amely a szívedhez vonzza. Ez egy kozmopolita hely, tele művészeti galériákkal, minőségi éttermekkel, kiváló divattervezőkkel és a legnépszerűbb éjszakai élettel. Ugyanakkor tele van figyelemre méltó építészettel, például a Hasan II mecset és a Mahkama du Pacha. Időt és pénzt költhet a régi medinában vagy az óriási bevásárlóközpontban, amely Afrika legnagyobb. Casablanca kulturális hagyomány, haladó város, amely tárt karokkal fogadja a látogatókat.

Saidia strandjai

A Marokkó északkeleti sarkában fekvő Saïdia az a hely, ahová érdemes menni, ha olyan tengerparti nyaralást keres, ahol megúszhatja az egészet. A kiterjedt fehér homokos stranddal és azúrkék mediterrán vizekkel rendelkező Saïdia ideális egy pihentető vagy aktívabb pihenéshez, vagy városnéző nyaraláshoz. Játszhat egy kört a bajnokság 18 lyukú golfpályáján, csónakázhat és búvárkodhat, élvezheti az ételt az egyik legjobb étteremben, és tölthet egy kis “időt” a luxusfürdőben. De nemcsak az emberi fejlődésről szól ezen a területen; nagy része érintetlen természet. Feltétlenül meg kell látogatnia a közeli Sidi Yahya oázist, felmászva az eukaliptusszal borított nagy dűnékre, és végigsétálva a Cap de l’Eau szikláin.

Strandok Agadirban

Marokkó Atlanti-óceán partja mentén számos tengerparti város fekszik, remek szálláshelyek, ha tengerparti nyaralást szeretne élvezni. Néhány hely, például Taghazout és Mazagan, kiválóan alkalmas a szörfösök számára, Essaouira pedig népszerű kite-surf üdülőhely.

Agadir turisztikai hotspot: az emberek a világ minden tájáról idejönnek, hogy élvezzék kiváló homokos strandjaikat. Délebbre található a Plage-Blanche, egy elszigetelt strand az ökológiai park közepén, ideális a civilizáció elől való meneküléshez, ahol tiszta marokkói természetet fog látni.

Tippek kirándulásokhoz és érdekes helyekhez Marokkóban

Marrákéš

Marrákes (/ məˈrækɛʃ / vagy / ˌmærəˈkɛʃ /; arabul: مراكش Murrākuš; berber nyelvek: ⴰⵎⵓⵔⴰⴽⵓⵛ, romanizált: Amurakuc, franciaul: Marrakech) a Marokkói Királyság negyedik legnagyobb városa. Ez a Marrakesh-Safi régió fővárosa. Az ország középső délnyugati részén található, az Atlasz-hegység lábától nyugatra. Marrákes Tangertől 580 km (360 mérföld) délnyugatra, Rabat marokkói fővárostól 327 km (203 mérföld) délnyugatra, Casablancától délre 239 km (149 mérföld) és Agadirtól 246 km (153 mérföld) északkeletre található.

Jemaa El Fna tér

A Jemaa el-Fnaa (arabul: ساحة جامع الفناء Sāḥat Jamāʾ al-Fanāʾ, szintén Jemaa el-Fna, Djema el-Fna vagy Djemaa el-Fnaa) egy tér és piac Marrákes (régi város) medinájában. Marrakesh főtere továbbra is a helyiek és a turisták által használt.

A név eredete nem világos: a jamaa arabul jelentése: “templom” vagy “mecset”, valószínűleg a helyszínen elpusztított mecsetre utal. A Fnaʼ vagy a rajongó jelentése: „halál / kihalás” vagy „udvar, tér az épület előtt”. “Finâʼ arabul általában” nyitott teret “jelent; a közvetlen fordítás “szerelési / összeszerelési terület” lenne. Más jelentése lehet a “halálgyűjtés” vagy a “mecset a világ végén”. Egy másik magyarázat az, hogy egy mecsetre utal, amelynek előtte jellegzetes udvar vagy négyzet van. A harmadik fordítás a “Halottak Gyülekezése”, amely a téren 1050 körüli nyilvános kivégzéseket említi.

Kutubija mecset

A mecsetet 1147-ben Almohad kalifája, Abd al-Mu’min alapította, miután meghódította Marrákest az Almoravids-ból. A mecset második változatát Abd al-Mu’min 1158 körül teljesen újjáépítette. Ya’qub al-Mansur 1195 körül befejezhette a minaret építését. Ez a második mecset ma is áll. Az Almohad építészet és általában a marokkói mecsetek építészetének klasszikus és fontos példája. A 77 méter magas minaret tornyát az ív különféle geometriai motívumai díszítik, tornyával és fémgömbjeivel fejezték be. Ez valószínűleg más épületeket inspirált, mint például a sevillai Giralda és a rabati Hassan-torony, amelyeket nem sokkal később, egy időben építettek. A minaretet Marrakesh fontos mérföldkőjének és szimbólumának is tekintik.

Casablanca

Marokkó az Atlanti-óceánnal határos középnyugati részén található. Ez a Maghreb régió legnagyobb városa és az arab világ nyolcadik legnagyobb városa. Casablanca Marokkó fő kikötője és Afrika egyik legnagyobb pénzügyi központja. A 2014-es becsült népesség szerint a városnak körülbelül 3,35 millió lakosa van a városi területen, és Nagy-Casablancában több mint 4,27 millió lakosa van. Casablanca Marokkó gazdasági és kereskedelmi központjának számít, bár a fő politikai város Rabat.

Bőr és medina Fezuban

Chouara Tannera Bőrgyár A fezi Chouara Bőrgyár Marokkó három bőrgyára közül a legnagyobb. A 11. században épült. Fes el Baliban található, a város legrégebbi medinai kerületében, a Saffarin Madrasa folyó közelében.

A cserzőipar ma is ugyanúgy működik, mint a század elején. A helyi szoláriumot a város egyik fő turisztikai látványosságának tartják. A bőrgyárak tele vannak kerek kőtartályokkal, amelyek festékkel vagy fehér folyadékokkal vannak feltöltve a bőr puhítására. A helyi bőrgyárakban előállított bőrtermékeket az egész világra exportálják.

Felhasznált forrás: https://cs.qaz.wiki/wiki/Chouara_Tannery

Agadir

Marokkó fővárosa. Az Atlanti-óceán partján, az Atlasz-hegység közelében található, északra attól a ponttól, ahol a Souss folyó az óceánba folyik, és Casablancától 509 km-re (316 mérföldre). Agadir Agadir Ida-U-Tanan prefektúra fővárosa és Souss-Massa gazdasági régió. A legtöbb ember Amazigh-ot, Marokkó két hivatalos nyelvének egyikét beszél.

Toubkal Nemzeti Park

A Toubkal egy nemzeti park a Magas Atlasz-hegységben, Marokkótól 70 km-re Marokkó középnyugati részén. 1942-ben alapították, és területe 380 km2. A park legmagasabb csúcsa a Jbel Toubkal hegy, amely 4 167 méter magas.

Todra-szurdok

A Todra-szurdok egy sor mészkőből álló folyami kanyon, vagy wadi a marokkói Magas-Atlasz hegység keleti részén, Tinerhir város közelében. Mind a Todgha-szurdok, mind a szomszédos Dades folyó felelős ezeknek a sziklás kanyonoknak a mély vágásáért, különösen a hegyek fölötti utolsó 40 km-ben (25 mérföld). A kanyon falainak magassága változhat, de egyes helyeken akár 400 méter magas is lehet.

Rijádban él

A Riad egyfajta hagyományos marokkói vagy mór belső kert vagy udvar, amely a ház és a palota építészetéhez kapcsolódik. A riad kifejezést Marokkóban manapság gyakran használják a magánszobákban és közös használatú helyiségekben való elhelyezés szempontjából, egy stílusosan felújított hagyományos rezidencián belül.

Marokkó legmagasabb hegye

A Toubkal (المنتزة الوطني لتوبقال) Marokkó legmagasabb hegye, a Toubkal Nemzeti Parkban található. 4167 méter (13 671 láb) magasságában ez az Atlasz-hegység, Marokkó, Észak-Afrika legmagasabb csúcsa az egész arab világban, egészen Etiópiáig. A hegy Marrakesh városától mintegy 63 km-re délre, a Tubkal Nemzeti Parkban található.

A hegymászók számára ez az “Atlasz-hegység legnépszerűbb hegyi célpontja”.

Jabal Tubkal

Az első emelkedőket a hegyre nem rögzítették, és az első európaiak 1923. június 12-én megmászták de Segonzac márkit, Vincent Bergert és Hubert Dolbeau-t.

A szokásos kiindulópont Imlíl (إمليل) falu, a Tubkaltól északra húzódó völgyben. Imlílben, 1780 m magasságban, véget ér az Asní (Asسني) irányába vezető út, ahol Marrákesből buszok közlekednek (kb. 50 km; a fennmaradó 17 km-t Imlílig autóval vagy taxival lehet elérni).

Az út először a kasbah (agyagvár) körül kanyarodik, ahol korábban a Kundun filmet forgatták, és Arúmd falu (أرومد, kb. 1900 m tengerszint feletti magasság) mellett halad el. Arúmd mögött egy nagy és lapos kőmező található, amely mögött az út hirtelen megemelkedik, és eljut Sidi Shamharus zarándokhelyig (سيدي شمهروش, mintegy 2300 m tengerszint feletti magasságban, 2-3 órára Imliltől). Az egyértelműen kitaposott ösvény egy mély völgyben halad tovább a Toubkal kunyhóig (korábban Neltner), amely 3207 m magasságban fekszik. A kunyhó működik, és a Francia Alpesi Klubhoz (Club alpin français) tartozik. A legtöbb turista itt éjszakázik. Itt 4-6 óra van Imlíltől.

Mit kell tudni ezután Marokkóról

Tudsz mindent Marokkóba-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet