Az egyik ok, amiért Marokkó jó látnivaló, sokszínű földrajza. Marokkónak nemcsak paradicsomi strandjai és hatalmas sivatagjai vannak, hanem hegyei is vannak. Marokkónak két fő hegye van, északon a Rif-hegység és az Atlasz-hegység, amelyek az ország közepén húzódnak.

Alapinformációk

Turisztikai vízum

Nincs szükség vízumra vagy oltásra

július és augusztus

Átlagosan július és augusztus a legmelegebb hónap

marokkói dirham

Az árfolyam 10,7 marokkói dirham / euró körül van

1500 CZK-tól

Prágából átlagosan 2,5 ezer CZK, Bécsből vagy Nürnbergből van jegy 1,5 ezer CZK áron

Miért menne Marokkóba

Marokkó strandjai a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán mentén találhatók. Számos gyönyörű strand található a kikapcsolódáshoz. Tanger és Agadir népszerű üdülőhely a külföldi látogatók számára, míg Asilah elsősorban a helyi és a spanyol látogatókat vonzza. Habár a külföldi turisták viszonylag kevéssé látogatottak, az olyan helyeken, mint El Jadida, Oualidia és El Jebha, a nyári hónapokban jelentős számú belföldi turista fordul meg. A legnépszerűbb strandok általában nagyszerű felszereltséggel rendelkeznek, és néhány célpont, például Essaouria ideális a vízi sportok szerelmeseinek.

Marokkó fővárosa

Rabat Marokkó fővárosa és második legnagyobb városa, ahol a város lakossága megközelítőleg 580 000, a fővárosi lakosok száma pedig több mint 1,2 millió. Rabat-Salé-Kénitra közigazgatási régió fővárosa is.

marokkói király

Mohammed VI. (Arabul: محمد السادس; berber nyelveken: ⴰⴳⴳⵍⵉⴷ ⵎⵓⵃⴰⵎⵎⴷ ⵙⴷⵉⵙ; született: 1963. augusztus 21.) marokkói király. Az Alaouite-dinasztia tagja, és 1999. július 23-án lépett trónra apja, II. Hasán király halála után.

Marokkó zászlaja

A marokkói zászló piros háttere kitartást, bátorságot, erőt és bátorságot, míg a zöld háttér szeretetet, örömöt, bölcsességet, békét és reményt képvisel; az iszlám színét is képviseli, a pentagram pedig Salamon pecsétjét. Az öt ág az iszlám oszlopait is képviseli.

Marokkó népessége

A népesség száma 33 986 655 (a 40. a világon, 2017)

A jelenlegi előrejelzések szerint Marokkó népességének csúcspontja várhatóan 2069-ben 47,77 millió lesz. Az elmúlt 50 évben Marokkó teljes népessége 180% -kal nőtt, és tíz évvel nőtt évről évre.

Marokkó népessége évente 1,2% -kal növekszik, amely az utóbbi években kissé csökkent.

Marokkó továbbra is demográfiai szempontból fiatal ország, medián életkora 29,5 év, születési aránya nőenként 2,42 születés, ami jóval meghaladja a 2,1 születés / nő népességpótló arányt. Ez a kombináció lehetővé teszi Marokkó lakosságának, hogy a jövőben is jól növekedjen, bár nem olyan gyorsan, mint más afrikai országok. Marokkóban a népesség növekedését kissé lassítja az évi mintegy 50 000 ember negatív nettó migrációja.

Nyaralás Marokkóban

A marokkói nemzeti és munkaszüneti napok listája 2020-ra

 • A függetlenség napja 2020. január 11, szombat
 • A Ramadan 2020 2020. április 23-án, csütörtökön kezdődik
 • A munka ünnepe 2020. május 1., péntek
 • Eid al-Fitr (Ramadán vége) 2020. május 24-én, vasárnap van
 • A trón napja 2020. július 30., csütörtök
 • Eid al-Adha (áldozati ünnep) 2020. július 31., péntek
 • Oued Ed-Dahab napja 2020. augusztus 14., péntek
 • A marokkói forradalom napja 2020. augusztus 20., csütörtök
 • Az iszlám újév 2020. augusztus 20., csütörtök
 • Az ifjúsági nap 2020. augusztus 21., péntek
 • Mohamed próféta (Milad un Nabi) születése 2020. október 29-én, csütörtökön van
 • A zöld március napja 2020. november 6., péntek
 • A függetlenség napja 2020. november 18., szerda

Marokkó jele

Marokkó jelenlegi címerét (formálisan a királyi emblémát) 1957. augusztus 14-én vezették be. Gauthier és Hainaut grafikusok fejlesztették ki, és zöld pentagramot mutat, nevezetesen egy kétdimenziós Penrose-pentakált vörös alapon az Atlasz-hegység és a felkelő nap előtt.

Marokkó pénzneme

A marokkói dirham Marokkó pénzneme. Deviza besorolásunk azt mutatja, hogy a marokkói dirham legnépszerűbb árfolyama az EUR és MAD közötti árfolyam. A Dirhams pénznemkódja MAD.

Árak Marokkóban

Élelmiszer árak

ÉlelmiszerekEUR
Saláta0,3
500 g kenyér0,4
Alma 1 kg1,2
Csirkemell 1 kg3,4
Tej 1 l0,7

Üdítők ára

Alkoholmentes italEUR
Cappuccino1,2
Coca-Cola 0,33 l0,5
Voda 0.33 l0,3
Voda 1.5 l0,6

Szállítás

SzállításEUR
Havi tömegközlekedési kupon14
Taxi - 1 km-es ár0,5
Taxi - beszállási díj0,6

Egyéb

Alkohol és cigarettaEUR
Üveg közepes minőségű bor5,5
Helyi csapolt sör 0,5 l2,3
Helyi sör 0,5 l-es palackban1,7
Importált sör - 0,33 l-es üveg1,9
Márkás cigaretta3

vízum Marokkóba

A Cseh Köztársaság állampolgárainak nincs szükségük vízumra Marokkóba, ha a tartózkodás nem haladja meg a 90 napot. A marokkói leszállás után csak ki kell töltenie egy űrlapot az azonosító adatokkal. Szükség van arra is, hogy Marokkóban hol fog tartózkodni. Ezért készítse elő a szállás címét. Ha inkább a helyszínen szeretne tartózkodni, foglaljon szállodát legalább a tartózkodás első éjszakájára.

További információ itt található a Cseh Köztársaság Külügyminisztériumának honlapján: https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/maroko/cestovani/visa.html

Vakcinázás Marokkóban

Marokkóba utazáshoz nincs szükség külön oltásra, és Marokkóba történő belépéskor nem szükséges nemzetközi oltási kártya.

A CDC és a WHO a következő oltásokat javasolja Marokkó számára: hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, agyhártyagyulladás, gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR), Tdap (tetanusz, diftéria és pertussis), bárányhimlő, övsömör, tüdőgyulladás és influenza .

Biztonság Marokkóban

A kormány kiemelten kezeli népének, gazdaságának és politikai rendszerének védelmét a terrorista és bűnözői elemektől.

Marokkó földrajzi elhelyezkedése Európa, Afrika és a Közel-Kelet kereszteződésében transznacionális fenyegetéseknek teszi ki őket, ideértve az illegális bevándorlást, az emberkereskedelmet és a kábítószereket is. Az Egyesült Államokkal és más országokkal kötött vám- és kikötői biztonsági megállapodások részeként Marokkó elkötelezte magát amellett, hogy jelentős frissítéseket hajt végre és fenntartja a szigorú biztonsági követelményeket repülőterein, tengeri kikötőiben és határátkelőhelyein. Hasonló biztonsági védelmet nyújt, mint egyes kormányzati létesítmények.

TIPP

A Merzouga közelében fekvő Erg Chebbi drámai, 50 km hosszú homokdűnék-sorozat. A nagy dűnék, amelyek helyenként akár 150 méteres magasságot is elérhetnek, és öt kilométer szélesek, elképesztő élményt nyújtanak a marokkói Szaharában. Népszerűek a dűnéken és a Berber helyi falvakba vezető tevés túrák.

Érdekes tények Marokkóról

Marokkó több mint 172 000 négyzetkilométeren alig valamivel nagyobb, mint Kalifornia állam. A marokkói környezet ugyanolyan sokszínű, mint Kalifornia, sivatagok, hegyek, buja erdők és gyönyörű tengerpartok.

A marokkói szélsőséges magasság széles tartományt ölel fel. Az ország legmagasabb pontja Jebel Toubkal 13 665 méter tengerszint feletti magasságban. A legalacsonyabb pont a Sebkha Tah, amely 180 méterrel a tengerszint alatt van.

Marokkó népessége még mindig növekszik. Ennek oka részben a jobb egészségügyi ellátás, a jobb élelmiszer-források és a jobb higiéniai gyakorlatok. A lakosság száma az 1921-es kevesebb mint 6 millióról 2011-re 32 millióra nőtt.

TIPP

A legzirai sziklás strand vörös szikláiról és természetes kőboltjairól híres. Bár egy gyönyörű kőív sajnos összeomlott, még mindig van egy gyönyörű boltív, amelyet meg lehet csodálni. A masszív tengerpart festői szépségű, a szeles viszonyok pedig lelkes szörfösöket és siklóernyőzés rajongókat vonzanak.

A mai Marokkó területének első lakói bevándorlók voltak, akik megpróbáltak elmenekülni a Szahara térségéből, mert az kiszáradt, és egyre szélesebb sivatag jött létre. Az Atlasz-hegységbe, majd később a tengerparti területekre menekültek. A régió más migránsai csatlakoztak hozzájuk, és létrehozták az Amazon (berber) kultúra gyökereit.

Fontos kapcsolattartók

Marokkó vészhelyzete esetén hova kell felhívni.

 • Rendőrség: 19. és 190.
 • Tűzoltók és orvosi segítség: 15
 • Balesetek (mentők): 150

Marokkó telefonszáma +212.

Kapcsolattartók a Cseh Köztársaság rabati nagykövetségén:

Cím:

A Cseh Köztársaság nagykövetsége
Avenue Mohammed VI, 10., Rue Zankat Ait Melloul, Villa Merzaa
10000 Souissi-Rabat, Marokkói Királyság

Telefon: +212 537 755 420

E-mail: consulate_rabat@mzv.cz

További kapcsolattartók a https://www.mzv.cz/rabat címen találhatók

Mit kell tudni ezután Marokkóról

Tudsz mindent Marokkóba-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet