A sok csoda közül, amelyet Kuba kínál vendégeinek, étele az egyik legérdekesebb, legegyedibb és felejthetetlen. Kubában számos lehetőség kínálkozik, a paladares néven ismert, független éttermekben elkészített ínyenc ételektől kezdve a casas partulares-ban főzött, autentikus házi ételekig.

Kuba egy kulináris drágakő, amely minden ízlés kielégítésére képes. Több száz új étterem nyílt a közelmúltbeli politikai kikapcsolódásnak köszönhetően a szigeten, és arra várnak, hogy megosszák veletek a leghíresebb kubai nemzeti ételeket.

Bár Kuba sokat kínál a látogatóinak, ne feledje, hogy Kuba még mindig fejlődő ország.

A kubai konyha tipikus ételei

Régi ruhák

A tipikus kubai étel a Vieja olaj. A neve a megjelenéséből származik. Az étel pontos eredete rejtély, egyesek szerint Kubába a Kanári-szigetekről érkezett, bár erre a tényre nincs történelmi utalás.

Tamalas

A Tamales frissen őrölt kukoricából és fűszerekből készül. Mindezt kukoricalevélbe csomagolják, főzve szolgálják fel örömére. Kuba-szerte megtalálhatja őket, és könnyen az egyik legjobb kubai étel. Ez egy étel, amit ki kell próbálni.

Csirkés rizs

Ez az egyik kedvenc étel Kubában. Ennek az ételnek a rizs valenciai rövid szemű rizs, ugyanaz, mint a paella esetében. Ezzel szemben a hagyományos sáfrányt nem használják, ehelyett Achiote Petróleo-t használ sárga szín biztosításához.

kubai szendvics

A kubai szendvicset sokféleképpen tálalhatja, de csak az egyik hagyományos. Egy igazi kubai szendvics nem tartalmaz majonézt, paradicsomot, salátát, hagymát, paprikát vagy jalapeñót. A sertéshús hiteles ízt kölcsönöz neki.

mórok és keresztények

Semmilyen más tipikus kubai étel nincs jobban képviselve, mint Moros y Cristianos. A fekete babot bolyhos fehér rizzsel tálalják. Néhány kubai rizst szolgál fel egyes babokkal és mások keverik össze. Mindkét módon megrendelheti.

Étkezés éttermekben

Csak néhány évvel ezelőtt Kuba szinte minden étterme a kormány tulajdonában volt. Ennek eredményeként a kubai ételeket a külföldiek gyakran élelmiszerként írták le, az összetevők változatossága és minősége nélkül. De most a dolgok megváltoztak, és nehéz elképzelni egy utat Kubába vacsora nélkül Paladarban - Kuba egyik privát éttermében.

A Paladares 1993-ban jelent meg először Kubában, a kubai történelemben egy különleges időszaknak nevezett időszakban. A Szovjetunió bukása után gazdasági válság volt az, amely minden kubai életét súlyosan sújtotta. Ebben az időszakban a kormány kénytelen volt bizonyos mértékig legalizálni a kis magánvállalkozásokat, hogy segítse az országot gazdasági helyzetének és általában az emberek életminőségének javításában. Tehát az első Paladares került előtérbe.

Tehát mit kínál a Paladares? Nehéz elképzelni egy kubai éttermet tipikus kubai ételek nélkül, mint például fekete bab, banánforgács (más néven mariquitas) vagy törött sült banán (tostones), homár, aprított marhahús paradicsomszószban (ropa vieja) és számtalan egyéb különleges étel. Azonban nem minden Paladare szakosodott kubai ételeket. Megtalálja nemzetközi ételeket kínáló éttermeket, olasz, kínai, mexikói és számos más speciális éttermet. A vegán jelenet Kubában is növekszik!

Mégis van egy dolog a kubai paladárban, amely megkülönbözteti őket más országok éttermeitől, bármilyen modernnek és elegánsnak is tűnnek. A kubai éttermek tulajdonosainak olyan körülmények között kell dolgozniuk, ahol még az alaptermékek is állandó hiányban vannak. A kubaiak soha nem tudják, mi fog tűnni a következő termékből az üzletek polcairól, és gyakran hiányoznak olyan összetevők, mint a vaj, tojás, tej, burgonya stb. Ezért sok Paladare inkább kinyomtatja a menüket, előnyben részesítve őket Hagyták, hogy a táblára írják: olyan könnyen módosíthatják az ajánlatokat, attól függően, hogy milyen termékek állnak rendelkezésre.

Gyorskaja

A kubai utcai étel biztosan nem mindenkinek való. Először is, ahhoz, hogy helyi utcai ételeket vásároljon, szüksége lesz a helyi CUP menüre, mert a legtöbb helyi üzletben nem a CUC turisztikai valutával kell fizetnie.

Ha azonban eldobja az előítéleteket (főleg nem hallgatja meg az agyát, amely itt elmondja, Európában biztosan nem haladna el higiénikusan, jobb, ha nem is áll meg itt), és úgy dönt, hogy ellátogat egy ilyen helyi standra, akkor biztosan nem fogja megbánni. Meg fogja találni, hogy az ételek nagyon ízletesek és sokkal olcsóbbak, mint a turisztikai éttermekben. Reggeli menük, amelyek tartalmazzák az Ön által választott szendvicseket, az Ön által választott tojásokat, egy friss gyümölcsből készült italt ezekben a standokon vásárolhatnak 25CUP-ért, ami 1CUC! Ilyen áron még reggelizni sem lehet otthon. De még egyszer, ahhoz, hogy egyáltalán rendelni tudjon ezeken az utcai standokon, szüksége lesz a spanyol nyelv alapjaira.

Mit kell inni Kubában

Általában kerülni kell a folyóvizet Kubában, és ragaszkodni kell a palackozott víz ivásához. Ide tartoznak a csapvízből készített vegyes italok és a csapvízből készített jeget tartalmazó italok.

Tipp: Amikor Kubában iszik vizet a helyi éttermekben, kérje jégmentes italait.

Amit feltétlenül iszol Kubában, az a rum. Ami nagyon jó minőségű és olcsó a mi szabványaink szerint. Ne féljen megrendelni egy pohár 1 CUC-t az első látogatása alkalmával egy havannai bárban, közvetlenül a leszállás után, attól tartva, hogy csak kb. 0,2 dcl lesz, mint más európai országokban. A következő “körben” nem fognak új poharakba önteni, de annyi mennyiségért, amennyit beleöntenek az egy “lövésbe”, körülbelül 1–1,5 dcl-os vagy, ami valószínűleg a kezelő hangulatától függ, és ezért ne félj mosolyogni. És mindenképpen segít, ha legalább törött spanyolul beszél.

A hagyományos kubai italok általában továbbra is kubai rumot és leggyakrabban a Havana Club-ot tartalmaznak. Kubába látogatva mindenképpen megrendel legalább egy Cuba Libre-t, de ne csodálkozzon azon, hogy nem tartalmaz Coca-Colát. Nem létezik amerikai termék Kubában. Tehát a hagyományos Cuba Libre italt kólaital mellett szolgálják fel, de a Coca-Cola és a lime juice nélkül. Egyéb italok: Piña Colada, Daiquiri, Mojito, Havana Loco, kubai sörök, például Crystal és Buchanero, és természetesen friss kókuszlé.

Élelmiszerárak Kubában

Mint Kubában már többször említettük, ez attól függ, hogy milyen valutát fizet és milyen lehetőségeket fogyaszt.

  • Pl. Reggeli a helyi standokon 1 CUC turisztikai éttermekben 3-5CUC
  • Pizza egy helyi étteremben 3-4 CUC turisztikai 5-7CUC
  • 2CUC tészta a 6-15CUC turisztikai kategóriában
  • Rice 2CUC a 6-15CUC turistákban
  • Üdítő: a helyi vállalkozásoknál a friss gyümölcslé többnyire már szerepel gyümölcs vagy 0,5CUC éttermekben 1-2CUC

Hol találhatja magát legjobban Kubában

Az étkezési lehetőségek Kubában bőségesek, és ezek elsősorban az Ön költségvetésétől és preferenciáitól függenek. Ha hiteles Kubát szeretne megtapasztalni, ne hagyja ki a helyi standokat és éttermeket. Továbbá, ha a “Casa különösen” -ben tartózkodik, akkor lehetősége van kipróbálni az otthoni főzést. A főleg Havanna és más turisztikai területek turisztikai éttermei szintén ebben az időszakban válogathatnak nagy számban. Ezért ne féljen beszélni a helyi emberekkel, hogy tanácsot adjon Önnek, melyik éttermet látogassa meg, vagy hol étkezzen, attól függően, hogy mit keres.

Mit kell tudni ezután Kubáról

Tudsz mindent és Kubu-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet