Kuba Közép-Amerikában található, és a Nagy-Antillák szigetcsoportjának legnagyobb szigete. Ez az egyik utolsó ország a világon, amelyet totalitárius rendszer irányít. Ezért Kuba az egyik legnépszerűbb téli egzotikus úti cél, és történelmével, természetével és kultúrájával vonzza látogatóit. Csak itt láthatja az 50-es évek funkcionális autóit, akik félig üres és elhanyagolt utakon haladnak, koktéllal és szivarral a kézben élvezik a gyönyörű homokos strandokat, és esténként gyönyörű kubai zenét hallgatnak és táncolnak salsát.

Alapinformációk Kubáról

Miért menne Kubába

Kétféle módon lehet meglátogatni Kubát. Az első kalandos utazás csak hátizsákkal, a második pedig az, hogy a kimeríthetetlen számú, többé-kevésbé luxusszálloda egyikében szállunk meg. A hátizsákkal való utazásnak megvan az az előnye, hogy másképp látja Kubát, megtapasztalja a helyi szokásokat, megismeri a kubaiakat és kevésbé turisztikai helyeket lát. De ha luxus és kényelem miatt utazik, vegye igénybe a szállodák szolgáltatásait. Bármit is dönt Kubába utazni, ez a szivarról és rumjáról ismert ország nem unhatja meg és nem okozhat csalódást.

Kuba fővárosa

Kuba fővárosa Havana (La Habana), több mint 2,2 millió lakossal. Havanna teljes területe 720 km2, és ennek a városnak a partját egy meleg Golf-patak mossa. Havanna az UNESCO Világörökség része, és a Karib-tenger leglátogatottabb városa. A város szimbóluma egy világítótorony fényes fém kupolával. Két erőd szolgálta a város kalózok elleni védelmét - El Morro és San Salvador, amelyek a világítótorony mögött találhatók.

Kuba zászlaja

Kuba zászlaját, más néven “La Estrella Solitaria” (magányos csillag) 1850-ben hozták létre. A zászló nagyszerű egyszerűségre utal, és három színben (piros, kék és fehér) jelenik meg tökéletes összhangban. Három kék csíkból áll, amelyek azt a rekeszt képviselik, amelyben a sziget akkor fel volt osztva; két fehér csík, amely a függetlenség eszményének erejét szimbolizálja; és a piros háromszög, amely az egyenlőséget, a szabadságot és a testvériséget szimbolizálja; amelynek közepén egy magányos csillag van, öt ponttal, az abszolút szabadság szimbólumaként a többi nemzet között.

Flymeto - Útmutató Kubához

Kuba zászlaja

Kuba népessége

Kuba jelenlegi népessége 11 328 214. A népsűrűség Kubában 106 lakos / km2. Az átlagéletkor 42,2 év. Kuba a 83. helyet foglalja el a világon a lakosság számát tekintve. A legtöbb etnikai összetevő mulati (51%), 37% fehér (főleg spanyolok).

Nyaralás Kubában

A Kubai Köztársaság az ünnepek naptárát egész évben felosztja. Hivatalosan Kubának öt hivatalos ünnepe és sok más nemzeti ünnep van. Ezekben a napokban a legtöbb hivatalos intézmény és állami intézmény, például a bankok zárva maradnak.

dátum, ünnep

 • Január 1.: Felszabadulás napja
 • Május 1.: Labor napja
 • Július 26 .: Országos felkelés napja, ugyanabban a hónapban 25 és 27
 • Október 10 .: Az 1868-as szabadságharc kezdetének évfordulója.
 • December 25 .: karácsony

Kuba jele

Az eredeti kubai címer, más néven La Palma Real címer, 1849-ben jött létre. A jelenlegi változat azonban némileg eltér, mivel néhány elemet eltávolítottak, mert összekapcsolódhattak olyan ideológiákkal, amelyek ellentmondanak azoknak, amelyek akkor kívánatosak voltak.

Idő Kubában

Időzóna: GMT - 6, ami azt jelenti, hogy az időeltolódás Prágába télen és nyáron -6 óra. Az idő azonban nem ugyanazon a napon változik, mint Csehországban, így korlátozott ideig (általában két hét tavasszal és kettő ősszel) általában csak -5 óra a különbség.

Kuba pénzneme

Kuba kettős gazdasággal rendelkezik. A kubai hivatalos pénznem a kubai peso (CUP) és a kubai konvertibilis peso (CUC). Elméletileg feltételezik, hogy a turisták csak átváltható pesót (CUC) használhatnak, de a gyakorlatban semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy meglátogassák a Cadecát (pénzváltókat), és átváltható pesókat cseréljenek kubai pesóra, amelynek hozzávetőleges árfolyama körülbelül 25 peso egy átváltható pesóra. 1 CUC=25,5 CZK, de mindig jó ellenőrizni az aktuális árfolyamot, például itt: https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=100&From=CZK&To=CUC Fontos megemlíteni, hogy az amerikai dollár átválthatóra cserélhető a pesókat 10% -ban adózzák; míg a többi valutára, például euróra, fontra vagy kanadai dollárra történő átváltás ezen adó nélkül történik.

Bár a kubai gazdaság főként készpénzzel működik, hitel- és betéti kártyákat fogadnak el, és fizethet velük az üdülőhelyeken és az ATM-ekben. A leggyakoribb a Visa és a Mastercard. Az amerikai bankok által kibocsátott kártyákat Kubában nem fogadják el.

Tipp: Ha azt tervezi, hogy egy igazi Kubát tapasztal, akkor javasoljuk, hogy cseréljen és mindig legyen nálunk a helyi menü (CUP). Nemcsak nyaralása lesz lényegesen olcsóbb, hiszen csak helyi pénznemben fizethet a helyi üzletekben. De arra is kényszerít, hogy látogassa meg a helyi vállalkozásokat, vásároljon gyümölcsöt kis utcai standokon, és főleg beszéljen a helyiekkel. Természetesen a helyi pénznem megszerzéséhez szüksége lesz némi spanyol nyelvtudásra, de biztosan nem fogja megtapasztalni az autentikus Kubát, ha pénztárcájában nincsenek kupák.

Árak Kubában

A kubai turisták ára alacsonyabb Európához, de Dél-Amerika és a Karib-térség többi országához képest is. Általánosságban elmondható, hogy a turisztikai területeken magasabbak az árak, mivel Kubában az elmúlt években növekedett az üzlet. Ha azonban megpróbál a nemzeti pénznemben fizetni, és a helyi üzleteket használja, akkor Kubában az árak nagyon alacsonyak lesznek.

 • víz (33 cl palack) 0,94CUC
 • Víz 1,5 L - 1,5 CUC
 • Coca-Cola / Pepsi (33cl palack) 1,66 CUC
 • Cappuccino kávé 1,77 CUC
 • Importált sör (33cl palack) 2,00 CUC
 • Nemzeti sör (0,5 liter) 1,50 CUC
 • Havana Rum 3 év 1l - 5CUC
 • Mojito 2 CUC
 • Ebéd két fő részére az a la carte étteremben (két fogás és desszert) 30,00 CUC
 • Étkezés olcsó étteremben (napi menü) 4- 6,00 CUC
 • Élelmiszer állványon 1-2 CUC
 • Szállás kaszában, különösen 20-30 CUC / szoba
 • Szállás a 40-70CUC szállodában

vízum Kubába

Kétoldalú vízumkérelem érvényes. A Cseh Köztársaság állampolgárainak - a turizmus céljából elegendő az úgynevezett turista kártya (tarjeta del turista). Csehországban a kubai prágai nagykövetségre jelentkezik. Ha egy cseh állampolgár egy másik országból Kubába utazik, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy idegenforgalmi irodával vagy légitársasággal, amely ezeket a kártyákat számos országban biztosítja. A turisztikai kártya 30 napos tartózkodás esetén érvényes. Az idegenforgalomtól eltérő célokra vízumot kell benyújtani a kubai nagykövetséghez. A belépéskor érvényes egészségbiztosítással és oda-vissza jeggyel kell igazolni.

A tartózkodás meghosszabbítása

A turisztikai kártyával való tartózkodás további 30 nappal meghosszabbítható a havannai bevándorlási hivatalnál, valamint Kuba tartományainak más fővárosaiban. A szállással kapcsolatos visszaigazolást a kérelemmel együtt kell benyújtani.

Érdekes tények Kubáról

 • Kuba a Karib-tenger összes szigete közül a legnagyobb sziget.
 • A levegőből a sziget krokodilra hasonlít
 • 1492-ben Columbus megérkezett Kubába, és spanyol területnek nyilvánította
 • Kuba spanyol fennhatóság alatt maradt egészen az 1898-as spanyol-amerikai háborúig, amikor az ország az Egyesült Államok részévé vált.
 • 1902-ben azonban függetlenséget nyert
 • Az Egyesült Államoknak 1959-ig nagy befolyása volt a szigetre, amikor a kommunista forradalmárok Fidel Castro vezetésével átvették a vezetést.
 • Az ország ma a világ négy önjelölt kommunista államának egyike, bár Castro 2008-ban maga is visszalépett egészségügyi komplikációk miatt.
 • Kuba ismert a zenéjéről, a zenészek mindenütt játszanak Havana utcáin
 • A cukornádból termesztett cukor a Kubában termesztett fő növény, ezt követi a dohány, amelyet kézzel készítettek szivarokhoz.

Oltás

Kubában nem kötelező oltás. Kubába utazva a cseh oltási naptár szerinti szokásos oltásokat javasoljuk. Hosszabb tartózkodás esetén tanácsos megkérdezni az illetékes helyi kórház Egzotikus Betegségek Osztályától a dengue-láz és a trópusi vírusfertőzések elleni oltás esetleges szükségességét.

Biztonság

Kubában nincsenek ismert súlyos biztonsági kockázatok, de vannak apró lopások, főleg a turisták által látogatott helyeken (zsúfolt diszkók stb.).

Kuba nagyon biztonságos hely az egész család számára. A gyerekek gond nélkül utazhatnak Kubába; és a nők egyedül, teljes szabadsággal és önbizalommal járhatnak az utcán.

Fontos kapcsolattartók

Hová kell hívni vészhelyzet esetén Kubában

Segélyhívó: 106 Rendőrség: 106, 867 7777 Tűzoltóság: 105 Elsősegély: 83+ 1185, 831 2185, 201 2811-4

Kuba telefonszáma +53.

Kapcsolatok a Cseh Köztársaság havannai nagykövetségén:

Cím:

Ave. Kohly 259. szám 41 és 43 között Nuevo Vedado Ciudad de La Habana C.P. 10600

Telefon: (+53) 7883 3201, 7883 3467

E-mail: havana@embassy.mzv.cz

További kapcsolatok a weboldalon találhatók: www.mzv.cz/havana

Mit kell tudni ezután Kubáról

Tudsz mindent és Kubu-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet