Ha olyan szárazföldi ember, akit vonz a távolság, és nem választhat elérhető Európa vagy távoli Amerika között, Izland a megfelelő hely. A sziget két tektonikus lemez közepén fekszik, közvetlenül a Jeges-tenger és az Atlanti-óceán határán, így elmondható, hogy pontosan a közepén van. És ez az igazi kompromisszum.

Alapinformációk

Turisztikai vízum

Vízum nem szükséges

Májustól szeptemberig

A legkedvezőbb időjárás a nyári hónapok.

Jegy

Mennyibe kerül egy jegy Izlandra?

Izland fővárosa

A vad és vulkanikusan aktív természet elragadja Önt érkezéskor Reykjavík fővárosába. Mielőtt leszállna a géppel, megnézi a parázsló gejzíreket, az elhagyatott síkságokat és az apokaliptikus megjelenésű tájat, azt gondolja, hogy a világ végén jár. De ennek az ellenkezője igaz, mert Izlandon mindenképpen több mint kevesebb kalandot és élményt fog tapasztalni, amelyekkel aligha találkozna máshol.

Reykjavík lakossága 129 000, a sziget legnagyobb és legnépesebb városa. A sziget teljes lakosságának legfeljebb kétharmada itt él. A sziget fekvése miatt a nyári hónapokban folyamatosan élvezheti a fényt, míg télen naponta csak négy óra a fény. A ragyogó nyári napoknak köszönhetően a sziget híres éjszakai életéről, különös szóval is rendelkezik ezekre az alkoholos éjszakákra: RUNTUR.

Izland zászlaja

Piros, fehér vonalas kereszt, kék vásznon - ez a sziget zászlaja. A kék szín állítólag a tengert és az eget, míg a fehér a gejzíreket, a gleccsereket és a havat jelképezi. Izlandnak a többi skandináv országhoz, különösen Dániához fűződő viszonyát, amelyet Izland a 14. század óta irányít, vörös kereszt illusztrálja.

Izland népessége

A tűz és a jég földjének lakói norvég telepesek és kelták leszármazottai, és eleinte morgolódóknak tűnhetnek, de végül beleszeret az izlandi természetbe, mert az itteni emberek békések és békések. Talán ezért élnek az izlandiak nagyon idős korig (81,1 év). Egy régi izlandi közmondás szerint: „Mindenki sokáig akar élni, de senki sem akar öreg lenni!” És pontosan ezt a definíciót tiszteli csendes életének bármely korában, és nekünk, európaiaknak ezt a készséget meg kell tanulnunk tőlük.

2020-ban 364 000 ember él Izlandon, akiknek akár 93% -a norvég és kelta telepesek leszármazottja.

Nyaralás Izlandon

Akárcsak nálunk, január 1-je az újévi ünnepek után pihenőnapra esik.

Február folyamán az izlandiak Porrablótot ünneplik - a korábbi időkben az emberek vacsorára találkoztak és verseket mondtak Porr isten tiszteletére. Ma is összegyűlnek az emberek vacsorára, de megvitatják életük minden hírét.

Február vége és március eleje a húsvéti böjtöt megelőző ünnepek, három napra osztva:

 • Hétfő Bolludagur - az ünnepet elsősorban a gyerekek élvezik. A hagyomány szerint úgynevezett pólót kapnak szüleiktől, ami egy ilyen cseh fogaskerekű, csak * valamivel nagyobb és lekvárral vagy karamellás jegesedéssel töltött.
 • Sprengidagur - cseh karnevál. Az izlandiak nagy mennyiségű birkahúst és borsó köretként fogyasztanak.
 • És az utolsó az öskudagur - hamvazószerdán jelenik meg, amikor a gyerekek házról házra járnak, énekelnek és énekelnek.

Március - április - húsvét Páskar - a helyiek főként szabadságot vesznek ki, és a családjukkal töltenek időt.

Április 18. utáni első csütörtök - a Sumardagurinn fyrsti első nyári napja. A régi skandináv naptár csak két évszakot módosított. Még ezen a napon is élvezik a helyiek az ünnepeket. Téreken és központokban találkoznak és ünnepelnek. Főleg fagylaltot fogyasztanak, mert szép az idő.

Június első hétvégéje - Sjómannadagurinn matrózok napja. Különböző események zajlanak, főleg kikötőkben, mivel a tengert ünneplik, sok ember számára biztosítva megélhetést. Kiállítások, hajókirándulások, vitorlásversenyek, tengeri kóstolók.

Június 17. - a függetlenség napja, Jon Sigurðsson (a függetlenségi mozgalom képviselője) születésének megünneplése - Nagyszerű ünnep, hatalmas nemzeti ünnepségek. A kirakatokat izlandi színek és jóniai portrék díszítik. Felvonulások, koncertek és utcák elevenednek meg.

Az izlandiak a napkelte és napnyugta követését főleg az év leghosszabb napján, vagyis június 21-én használják. A nap ezen a napon 2: 54-kor kel és éjfél után 00: 04-kor lemegy. Ideális nap természetjárásokhoz és e természeti jelenség megfigyeléséhez.

Kereskedői nap - augusztus első hétfője és hétfő (Verslunarmannahelgi) - az ünnep eredetileg a szolgálat munkatársainak szólt, pihenniük kellett. Ma mindenkinek van szabadsága, és az eladóknak kell dolgozniuk, hogy az emberek vásárolhassanak. Ez az ünnep nagyon gyakran társul kempingezéshez, természetjárásokhoz és különösen az alkoholfogyasztáshoz. Legaktívabban főleg Vestmannaeyjar szigetein ünneplik.

Augusztus harmadik hétvégéje - Menningarnótt (reykjaviki kulturális éjszaka) - nagyon szépen megtervezett ünnep, amikor a főváros utcái koncertekre, bárokra és kávézókra nyílnak. Egyes helyiek még otthon is tartanak nyílt napokat, és kakaóra és valami jóra hívják a járókelőket. Az egész egy nagy tűzijátékkal zárul, majd reggelig iszik.

December 1. - a függetlenség napja - hivatalos ünnep, azonban az emberek dolgoznak, és nem ünnepelnek annyira.

December 21-e - a legrövidebb nap - Reykjavíkban a nap 11: 22-kor kel, 15: 30-kor lemegy - a szamár nem sok, már hideg van, az emberek inkább bent maradnak, és karácsonykor is sok munkájuk van.

December 23. - Szent Láorlák ünnepének napja, áorláksmessa - Porlák szigetszent, püspök volt, aki 23.12. 1193 meghalt. A karácsony előtti előkészületek javában folynak, szinte éjfélig tartanak nyitva az üzletek.

December 24. - karácsony, Jól - Izlandon a karácsony hasonlóan néz ki, mint a miénk. Az izlandiak vacsorára gyülekeznek, ajándékokat osztanak, majd karácsonyi miséket tartanak. Karácsony másnapján szokás meglátogatni a családot.

December 31. - Szilveszter, Gamlárskvöld - nagyon hasonló a miénkhez. Az esténként fogyasztott nagy mennyiségű alkohol mellett az emberek különféle pirotechnikákat is kipróbálnak, amelyeket éjfélkor nagy mennyiségben robbantanak fel.

Izland jele

Izland címere mutatja az izlandi zászlót, amelyet hagyományosan négy (általában csak kettő) pajzs visel. Ezek mitológiai alakok - bika=délnyugat védője, sas vagy griff = északnyugat védője, sárkány = északkelet védője és óriás vagy óriás = délkelet védője Ezt a jelképet a köztársaság kikiáltásának napja, 1944 óta használják

Izland pénzneme

A szigeten izlandi koronában - korona (ISK) fizethet.

 • Az érmék értéke - 1, 5, 10, 50, 100 ISK
 • Bankjegy értéke - 500, 1000, 2000, 5000

A legdrágább az országban az alkohol. Az egyéb árak összehasonlíthatók más skandináv országokkal.

Pénzt válthat bankokban, nem talál klasszikus pénzváltókat Izlandon, vagy pénzt kaphatunk ATM-ből. Szinte bármit és bárhol fizet hitelkártyával.

Izlandi árak

Az árak általában attól függően változnak, hogy a fővárosban vagy a külvárosban vásárol-e. Keresse meg a legtöbb dolgot, az ételtől a gyógyszereken át a drogériás árukig a szupermarketekben. A leghíresebbek a Bónus, a Krónan, a Samkaup vagy a Nettó. A kisvállalkozások, például a pékségek, csak nagyobb városokban működnek, és nincs sok ilyen. Ha azonban elhagyja a fővárost, akkor csak a benzinkutaktól függ. Főleg a Vínbuðin állami üzletben vásárolhat alkoholt. Az üzletek általában 11 óra körül nyitnak, és korán, már 18 órakor bezárnak. Ami a hosszú napra tekintettel időnként zavaró lehet.

A termékek hozzávetőleges ára Izlandon:

 • Sör az üzletben (doboz) - 300-364 ISK / 53-64 CZK
 • Sör az étteremben 0,5l - 800-990 ISK / 141-175 CZK
 • Kávézó egy kávézóban - 350–450 ISK / 62–79 CZK
 • Jobb ebéd az étteremben - 3 290-4 900 ISK / 581-865 CZK
 • Sonka szeletek - 360 ISK / 64 CZK
 • 185 ISK / 33 CZK táska
TIPP

Az európaitól az izlandiig? Csak a konyhán keresztül! Természetesen a tenger gyümölcsei a manók szigetének egyik legnagyobb finomsága. Az étteremben szinte minden tányérra kerülő ételben keresse meg az Omega 3-at. Japán után Izland a második legnagyobb halfogyasztású ország. De vigyázz Izland legnépszerűbb csemegéjére. Ha látja a menüben, hogy a “Hárakl” -et szolgálják fel, gondolja át kétszer, ha új dolgok kipróbálása mindig csak valami jót hoz. Mélyen erjesztett cápa. Ezt a finomságot sehol máshol nem fogja megtalálni a világon, és nem fogja elfelejteni csak úgy. A kis fejű cápa húsa nagyon csípős szagú. A kis fejű cápa a legészakibb hal, és annak érdekében, hogy teste képes legyen megbirkózni az alacsony hőmérsékletekkel, nitrogénes anyagokkal telített, és ezek mérgezőbbek. A húst először 30 cm-es vékony szeletekre kell aprítani, kavicslyukba kell helyezni, és nehéz kövekkel kell megrakni, amelyek a mérgező levet kiszorítják a húsból. Az egész 6 - 12 héten keresztül a hús lassan lebomlik a föld alatt, és további 4-5 hónapig száraz helyen lógva szárítják. A több hónapos erőfeszítés jutalma pedig a hús csípése, egy csekély haljal, amelyet fogpiszkálóval fogyasztanak és köménypálinkával isznak.

Érdekes tények Izlandról

Ebben az ellentétek országában nincs hiány adrenalinélményekből, romantikus benyomásokból és kulturális eseményekből. A romantikus lelkek élvezni fogják az északi fényt, vagy a római hajnal istennőről elnevezett Aurora Borealist. Legalább egy hetet el kell különíteni erre a napjelenségre. Az éjszakának tisztának és a Nap tevékenységének elég erősnek kell lennie, de ez a rendkívüli élmény felülmúlta a tapasztalt utazók legmerészebb elképzeléseit is, akik életük legerősebb pillanataként jellemezték a fényt. Ez a jelenség, amelyet leggyakrabban a naptevékenység és a föld mágneses tere okoz, a sziget északi részén figyelhető meg.

Sokkal több élmény tapasztalható Izlandon a kalandozók számára. A legnépszerűbbek a rafting és a kajakozás lefelé Izland környékén. Hol lehet még egy nap alatt megnézni a bolygó fejlődésének összes szakaszát. A változékony időjárás következtében minden ébredés után egy teljesen más tájon találhatja magát, mint abban, amelyik előző nap lefeküdt. A mindenütt jelenlévő kénillat is hozzájárul az adrenalinélményhez, emlékeztetve arra, hogy egy megerőltető ereszkedés után egy forró természetes gejzír vár rád, amely ismét ellazítja az izmaidat, és ad neked egy kicsit a lakók hosszú élettartamából. Számtalan vízesés mellett a forró gejzírek egy másik egyedülálló jelenség, amelytől nem veszi le a szemét. A Strokkir gejzír 30 méteres magasságig árasztja a vízfolyást, de ha valódi óriást keres a gejzírek között, látogasson el a Nagy Gejzírbe, amely a világ összes gejzírét elnevezte és akár 80 méteres magasságig is elérheti a kósza vízfolyását.

Ha tele van a foga adrenalinnal, hagyja tapasztaltabban a hajó kormányzását, és hajózzon tovább a nyílt tengerbe. A jutalom mindenképpen egy kis bálna lesz, amely többször lustán veszi körül a hajót, és búcsút integet a farokúszójának. Igen, bálnákról és a vadon megfigyelésükről beszélünk. Kihúzhat egy másik élményt, amelyről soha nem gondoltad, hogy megtörténhet veled.

Fontos kapcsolattartók

Hová kell hívni vészhelyzet esetén Izlandon?

Sürgősségi segélyvonal: 112 (rendőrség, tűzoltók, orvosi ellátás)

Elsősegély: + 354-525-1000

Rendőrség: 114

Tűzoltóság: 112

Izland telefon körzetszáma +354.

Kapcsolattartók a Cseh Köztársaság izlandi nagykövetségén:

Cím:

A Cseh Köztársaság nagykövetsége
Raudagerdi 49
108 Reykjavik, Izland

Telefon: 00354/5873000

E-mail: london@embassy.mzv.cz

További kapcsolatok a weboldalon találhatók

Mit kell tudni ezután Izlandról

Tudsz mindent Izlandra-ért? Ideje jegyet választani.

Válassz jegyet